Regija
3

Vučić nakon sastanka s Davutogluom: Srbija želi privući što više turskih investicija

Anadolija
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Nakon sastanka sa premijerom Turske Ahmetom Davutogluom, predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić rekao je da su imali duge, intenzivne i važne razgovore u četiri oka, o svim važnim bilateralnim i regionalnim odnosima.

”Dogovorili smo mehanizme saradnje dve zemlje, koji u budućnosti treba da donesu velike rezultate. To, pre svega, znači da ćemo na najvišem Vladinom nivo da osnujemo savet, koji će da vode premijeri koji će da čine najvažniji ministri u oblastima u kojima ćemo da sarađujemo i gde ćemo stalno da se sastajemo. Takvo telo Turska ima sa Bugarskom i Grčkom, a ubuduće će imati i sa Srbijom”, rekao je Vučić.

Dodao je da želi i unapređenje ekonomskih odnosa i da Vlada Srbije želi da dovede što više turskih investitora te da je dosadašnjim investitorima zahvalan jer dolaze u najnerazvijenije delove.

Navodeći da je međusobna razmena prošle godine bila milijardu dolara, Vučić je rekao da je zamolio za još veću ekonomsku podršku te da će večeras na Poslovnom srpsko-turskom forumu u Beogradu učestvovati 137 biznismena iz Turske i 300 zvanica iz Srbije.

”Moja poruka je da će Srbija uvek za jedan dolar ili u nekom drugom smislu da ponudi i svoje usluge i sebe kao bolje mesto za investiranje od bilo koje druge zemlje. Uvek i u svakom trenutku spremni smo za konkurenciju, za takmičenje, i u tom takmičenju očekujemo da pobeđujemo, odnosno da privučemo što veći broj turskih investitora”, rekao je Vučić.

On je dodao da je tokom sastanka sa turskim premijerom razgovarano o saradnji u oblastima infrastrukture, energetici i rudarstvu te da u svim tim sferama očekuje ozbiljnije prisustvo turskih investitora.

”Turska je danas jedna od zemalja koju malo ko može da stigne u ekonomskom rastu, imaće gotovo četiri posto ekonomskog rasta na toliku zemlju, za relativno bogatu zemlju to je neverovatan uspeh, a mi ćemo gledati da 2017, 2018. dostignemo tu stopu rasta i da polako, ne možemo brzo, ali polako, dostižemo taj stepen rasta koji danas ima Republika Turska”, naveo je Vučić.

Premijer Srbije je rekao da je počastvovan time što je nakon Kipra i Azerbejdžana, Davutoglu u treću zvaničnu posetu od kada je premijer došao u Srbiju te da sutra tokom zajedničke posete Novom Pazaru očekuju i predsednika Vijeća ministara BiH Denisa Zvizdića.