Srbija domaćin vojnog skupa
0

Vrh NATO-a u Beogradu 13. juna

SRNA
Beograd
Beograd
U Beogradu će od 13. do 15. juna, pod pokroviteljstvom NATO-a, biti održan najveći ovogodišnji vojni skup u svijetu na kome će učestvovati više od 180 predstavnika odbrambenih sistema država svih kontinenata, među kojima i ruski generali.

Pozivajući se na izvor Ministarstva odbrane Srbije, beogradski "Pres" piše da je do sada učešće potvrdilo 159 učesnika iz 54 države i vojnih komiteta NATO-a i EU, ali se očekuje da još neke, od ukupno 69 država koje je pozvala Saveznička komanda za transformaciju, potvrde dolazak u Beograd.

Među učesnicima koji su potvrdili dolazak je 25 načelnika generalštabova i deset zamjenika, a jedan od njih je zamjenik načelnika Generlštaba Vojske Rusije general Valerij Gerasimov koji predvodi delegaciju ruskih visokih oficira. 

Na skupu će učestvovati oficiri država članica Partnerstva za mir, programa čiji je potpisnik i Srbija, a teme skupa su međunarodna vojna saradnja, osiguranje pristupa zajedničkim globalnim resursima i razvoj partnerstava. 

Komandant Savezničke komande, francuski general Stefan Abrijal u januaru je uputio poziv na adrese 69 država, i to 28 članica NATO-a, 22 članice Partnerstva za mir, Mediteranskog dijaloga, Istambulske inicijative, kao i kontakt država - navode u Ministarstvu odbrane.

Do sada su učešće potvrdile sve članice NATO-a osim Grčke, Rumunije i Litvanije, te sve članice Partnerstva za mir, osim Malte, Moldavije, Turkmenistana i Tadžikistana.

Od država Mediteranskog dijaloga, u Beograd dolaze predstavnici Mauritanije, Jordana, Alžira i Tunisa, a Istambulsku inicijativu predstavljaće Katar, Kuvajt i Ujedinjeni Arapski Emirati.
Iako ne pripadaju nijednoj od organizacija, pozivu će se odazvati i predstavnici dalekih i egzotičnih zemalja poput Australije, Novog Zelanda, Brazila i Pakistana.

Skup će otvoriti domaćini - francuski NATO general Stefan Abrijel i načelnik Generalštaba Vojske Srbije Miloje Miletić.

Od ostalih zvaničnika, očekuje se nastup predsjedavajućeg Vojnog komiteta EU, generala Hakana Sirena, predsjedavajućeg Vojnog komiteta NATO-a admirala Đanpaola di Paola.