Posjeta Zapadnom Balkanu
0

Von der Leyen: Sjeverna Makedonija na putu da se pridruži Evropskoj uniji

L. S.
Uz najviše državne i vojne počasti premijer Sjeverne Makedonije Dimitar Kovačevski dočekao je predsjednicu Evropske komisije Ursulu von der Leyen, koja je u nedjelju doputovala u Skoplje, odakle je započela posjetu zemljama Zapadnog Balkana.

U okviru turneje planirano je da regionalnim liderima detaljnije predstavi Plan EU za pridruživanje Zapadnog Balkana.

"Uvijek je zadovoljstvo biti ovde u Skoplju i posjetiti ovu divnu zemlju. Danas sam ovdje uglavnom da kažem vama i građanima Sjeverne Makedonije da ste na dobrom putu da se pridružite Evropskoj uniji. Veoma se radujem što ću vas dočekati. Vi ste, premijeru, opisali napredak i korake naprijed u posljednjih nekoliko godina. Moram reći da je ovo neverovatno vidjeti napredak koji je napravila Sjeverna Makedonija”, istakla je von der Leyen.

Sjeverna Makedonija je kandidat za članstvo u Evropsku uniju od 2005. i čeka na početak pregovora duže nego ijedna druga zemlja.Međutim, u parlamentu Sjeverne Makedonije zasad nema većine glasova za ustavne promjene. Proces ustavnih amandmana, kojima bi Bugari trebali biti uvršteni u makedonski Ustav, započeo je u augustu u makedonskom Sobranju, ali je isti dan zaustavljen. Da bi amandmani bili usvojeni, za njih treba da glasa dvije trećine od 120 zastupnika parlamenta.