Regija
0

Vladu Kosova razbjesnio izvještaj Dicka Martyja

SRNA
Hashim Thaci (Foto: AP)
Hashim Thaci (Foto: AP)
Vlada Kosova ocijenila je večeras da je Izvještaj specijalnog izvjestioca Vijeća Evrope Dicka Martyja u kome se lideri OVK-a optužuju da su 1999. godine organizovali otimanje ljudi kojima su u Albaniji vađeni organi, direktno "usmjeren da unizi značaj i ugled OVK".

U saopštenju Vlade Kosova konstatuje se da su u proteklih nekoliko godina lokalni i međunarodni istražioci provodili istrage i nikada nisu nešto našli čime bi potvrdili navode Dicka Martyja.

"Jasno je da neko želi da osramoti premijera Kosova poslije parlamentarnih izbora na Kosovu, na kojim su građani dali punu podršku Hashimu Thaciju", navodi se u saopštenju.

Vlada Kosova je ocijenila da je Dick Marty "čovjek koji nema bilo kakav moralni kredibilitet i pripada grupama koje ne žele dobro Kosovu i njegovim građanima".

"Dick Marty bez ikakavih činjenica i argumenata se stavio na stranu njegove prijateljice Carle del Ponte i Vlade Republike Srbije i njenih političara, nasuprot stavu široke međunarodne i domaće javnosti", navodi se u saopštenju. 

Vlada Kosova, uz ocjenu da u izjavi Dicka Martyja "nema nimalo profesionalne etike", navodi da će Thaci lično tužiti Martyja i "Guardian" i da će Vlada preduzeti "sve mjere da se Kosovo zaštiti od onih koji ljagaju njegove lidere, OVK i kosovsku nezavisnost". 

Vlada Kosova je pozvala sve članice Vijeća Evrope da snažno osude izvještaj Dicka Martyja i spriječe "one koji žele da destabilizuju Kosovo i dobro upravljanje Kosovom".
 Specijalni izvjestilac Vijeća Evrope Dick Marty, koji je istraživao slučaj otmica, mučenja i krađe organa Srba i Albanaca zatočenih na sjeveru Albanije, optužio je nekadašnjeg komandanta OVK  i doskorašnjeg premijera Kosova Hashima Thacija za organizovanje čitave te operacije, piše britanski "Guardian".

    	U izvještaju koji je nastao poslije dvije godine duge istrage Dicka Martyja, Tachi je identifikovan kao bos mafijaške mreže koja počinje iznuđivanjem novca pred početak rata 1999. godine, da bi kasnije "čvrsto zagospodarila" i kosovskom vladom.

U izvještaju, o kome će se raspravljati krajem januara, navodi se da međunarodne snage na Kosovu ništa nisu uradile na rješavanju ovog slučaja iako su imali dokaze.