Samit na Cetinju
0

Usvojena deklaracija o kulturnoj baštini

FENA
Predsjednici država jugoistočne Evrope prihvatili su u četvrtak na Cetinju u Crnoj Gori završni dokument regionalnog foruma o upravljanju kulturnom baštinom i njezinoj promociji u turističke svrhe.

Prepoznajući zajedničku odgovornost svih struktura i subjekata društva za uspješno upravljanje kulturnom baštinom, te podsjećajući na važnost očuvanja i promoviranja kulturne baštine kao značajnog elementa nacionalnog identiteta, predsjednici država jugoistočne Evrope prihvatili su završni dokument regionalnog foruma "Upravljanje raznovrsnom kulturnom baštinom i njezina promocija u turističke svhe", javila je Hina.

Državnici su se obavezali da brigu o naslijeđu i poštivanju naslijeđa uvrste u prioritete državnih politika i poštivanjem kulturnih raznolikosti promiču i dijalog među kulturama kao temelj buduće saradnje.

  • Okupljeni već sedmi put pod istim ciljem - jačanjem regionalne saradnje, a potječući iz različitih kulturnih miljea, vlastitim primjerom potvrđujemo i dokazujemo našu uvjerenost u modele multikulturalnosti kao temelj demokratskih društava, navedeno je uz ostalo, u deklaraciji samita.

Predsjednici država jugoistične Evrope obavezali su se da će poštivanjem Univerzalne deklaracije o kulturnoj različitosti, kao najznačajnijeg temelja međunarodnog mira i sigurnosti, unaprjeđivati i jačati međunarodnu kulturnu saradnju te pridonositi poštivanju među kulturama i razumijevanju i toleranciji među ljudima.

Sudionici samita jednoglasno su prihvatili prijedlog turskog predsjednika Abdullaha Guela da se osmi forum održi iduće godine u Turskoj o temi "Muzika kao metafora kulturnog dijaloga".

Sammit, kojem je svrha promicati vrijednost dijaloga kultura i civilizacija kao temelja zajedničkog razumijevanja i partnerstva, održan je pod pokroviteljstvom domaćina, predsjednika Crne Gore Filipa Vujanovića, u saradnji s UNESCO-om i Vijećem Europe.

Uz Vujanovića na samitu su sudjelovali predsjednik Hrvatske Stjepan Mesića, predsjednik Albanije Bamir Topi, Bugarske Georgi Parvanov, Makedonije Đorđi Ivanov, Srbije Boris Tadić, Slovenije Danilo Tuerk, Turske Abdullah Guel te predsjednik predsjedništva BiH Nebojša Radmanović.

U radu skupa sudjelovali su i glavni direktor UNESCO-a Koichiro Matsuura i glavni sekretar Vijeća Evrope Terry Davis.