Regija
0

UNMIK upozorio Beograd da se ne miješa u Kosovo

FENA
Misija Ujedinjenih naroda na Kosovu (UNMIK) poručila je u srijedu Srbiji da se prestane miješati u većinska srpska područja nove države, gdje stalnim prosvjedima potiču nagađanja da Beograd planira podjelu teritorija, javlja Hina.

Predstavnici UNMIK-a pozvali su Srbiju, u srijedu na konferenciji za novinare u Prištini, da poštuje njihov mandat na Kosovu i da počne surađivati na uspostavi carinskih točaka na sjevernoj kosovskoj granici, čije su objekte nedavno zapalili srpski prosvjednici. Beograd bi također trebao dopustiti srpskim policajcima da se vrate na posao smatra, UNMIK i poručuje srbijanskim vlastima da prestanu jačati "paralelne strukture" u zdravstvu, školstvu, sudstvu i administraciji na Kosovu.

Glasnogovornik UNMIK-a Aleksandar Ivanko je, u povodu izvanrednih parlamentarnih izbora u Srbiji 11. svibnja, u srijedu izjavio da je UNMIK jedina vlast koja odlučuje o izborima na Kosovu.

Ivanko je kazao da izbori "nisu proglašeni" na teritoriju Kosova.

On je pozdravio izjavu srbijanskog ministra vanjskih poslova Vuka Jeremića da Rezoluciju 1244 UN-a treba poštivati u cijelosti.

Po njegovim riječima, to znači da Srbija poštuje posebne carinske zone na Kosovu i da će pomoći da UNMIK ponovno uspostavi carinske točke na sjeveru Kosova.

Na konferenciji za novinstvo se također čulo da još nema dogovora UNMIK-a i srpskih željeznica, jer srpska strana želi ovlasti nad kosovskom željeznicom a UNMIK to ne odobrava.

Glasnogovornik Kosovske policijske službe Veton Elshani ponovno je u srijedu pozvao njene pripadnike srpske nacionalnosti, koji su napustili radna mjesta jer ne priznaju neovisno Kosovo, da se vrate te dodao da su na području Prištine i Gnjilana neki to već učinili.