Nasljednik Envera Hodže
0

Umro posljednji albanski komunistički predsjednik Ramiz Alia

FENA
Posljednji albanski komunistički predsjednik Ramiz Alia koji je naslijedio Envera Hodžu umro je u petak u 85. godini, rekla je novinarima glasnogovornica albanskog predsjedništva Mimoza Kociu. Alia je umro u bolnici u Tirani, u petak ujutro od embolije pluća.

Nasljednik Envera Hodže, koji je umro 1985. godine, a upravljao je Albanijom čeličnom rukom od Drugog svjetskog rata, Ramiz Alia bio je posljednji vođa istočne Evrope, koji je započeo reforme i proces demokratizacije u svojoj zemlji.

Ramiz Alia je bio poražen u aprilu 1992. godine na prvim slobodnim izborima koje je provela opozicija na čelu sa Salijem Berišom, sadašnjim premijerom.

Alia je bio prisiljen dati ostavku, a uhapšen je pet mjeseci kasnije.

Osuđen je u julu 1994. godine na devet godina zatvora zbog „zloupotrebe vlasti“ i „kršenja ljudskih prava“, kaznu smanjenu na osam godina uz pravo žalbe, oslobođen je u julu 1995. godine zahvaljujući pomilovanju, prije nego što je ponovo uhapšen šest mjeseci kasnije.

Rođen je 19. oktobra 1925. godine u u muslimanskoj porodici iz Skadra (sjeverozapadno od Tirane), a postao je član Komunističke partije 1941. u 16. godini.

Sedam godina kasnije izabran je za člana Centralnog komiteta.

Nakon studija na Visokom partijskom institutu u Moskvi između 1952. i 1954. godine, Ramiz Alia je bio zadužen za propagandu i ušao je u Politbiro 1961. godine.

Nakon smrti Envera Hodže bio je na funkcijama predsjednika Republike i prvog tajnika stranke.

Odani pristalica marksizma-leljinizma bio je prisiljen da prihvati prelaz na višestranačje, nakon vala pobuna u decembru 1990. godine. Pokrenuo je ekonomsku reformu koja je dovela do otvaranja Albanije vanjskom svijetu nakon 40 godina izolacije.