Regija
0

Uhapšen Stojan Župljanin

Sarajevo-x.com / BIRN
Stojan Župljanin
Stojan Župljanin
Pripadnici MUP-a Srbije uhapsili su jednog od četiri najtraženija haška optuženika za ratne zločina koji se nalazio u bjekstvu devet godina. Informaciju da je uhapšen potvrdila je za Justice Report Jasna Šarčević-Janković, službenik za odnose sa javnošću Specijalnog tužilaštva za ratne zločine Srbije.

Akcijom hapšenja koordinirao je Vladimir Vukčević, tužilac za ratne zločine Srbije. Akcija je izvedena oko 12 i 30 sati u okolini Beograda.

"Župljanin se trenutno nalazi kod istražnog sudije i procjene su da bi za 72 sata mogao biti u Tribunalu.", kazala je Šarčević-Janković za Justice Report.

Međunarodni sud za bivšu Jugoslaviju (MKSJ/ICTY) Župljanina je u decembru 1999. godine optužio za zločin protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja rata na području Krajine, te planiranje progona "koji je eskalirao u genocid". Iste godine za njim je raspisana potjernica.

Župljanin je jedan od preostala četiri bjegunca za kojima traga Tribunal. Pored njega, na listi su ostala imena Ratka Mladića, Radovana Karadžića i Gorana Hadžića, koji se tereti za zločine počinjene na području Hrvatske.