Regija
0

U Prištini otvorena katedrala Majke Tereze

FENA
Priština
Priština
Nova katolička katedrala, nazvana po Majci Terezi, otvorena je u subotu u središtu Prištine u prisustuv brojnih uglednika s Kosova i iz međunarodne zajednice, među kojima je bio i izaslanik pape Benedikta XVI.

Kosovski predsjednik Fatmir Sejdiu podsjetio je na vrijednosti koje je Majka Tereza, etnička Albanka, širila svijetom i ocijenio da će katedrala biti "važan vjerski, nacionalni i kulturni hram".

"Sami Albanci koji pripadaju različitim vjerama najbolji su primjer harmonije i međusobne ljubavi. Majka Tereza je najbolja slika albanskog duha", rekao je predsjednik Kosova.

Ujedno je iskoristio prigodu i ponovo pozvao zemlje koje to još nisu učinile da priznaju Kosovo kao državu koja "predstavlja mozaik različitih etničkih, kulturnih i vjerskih zajednica koje su stoljećima živjele u skladu", prenose agencije.

Gradnja katedrale Majke Tereze u Prištini počela je u augustu 2005. godine na inicijativu bivšeg predsjednika Kosova Ibrahima Rugove.

Otvaranje katedrale je jedna od aktivnosti koje se održavaju povodom 100. godišnjice rođenja Majke Tereze, prenosi Hina.

Ova je godina na Kosovu proglašena njezinom godinom. Tim povodom već je održana svečana sjednica kosovskog parlamenta, a sljedeće sedmice kosovska akademija znanosti i umjetnosti i kosovski povijesni institut organiziraju međunarodnu konferenciju posvećenu Majci Terezi.

Majka Tereza, Agnes Gonxha Bojaxhiu, rođena je u Skoplju 1910. godine, a njezini su roditelji Albanci porijeklom s Kosova.