Ljubljana
0

U nedjelju možda poznati kandidati za ministre

FENA
Najvjerojatniji mandatar za sastav nove slovenske vlade Borut Pahor u ponedjeljak je najavio da će imena mogućih ministara biti poznata u nedjelju, kad bi trebali biti završeni neformalni pregovori sa strankama u njegovoj koaliciji.

"Koalicijski ugovor pokušat ćemo u sadržajnom i kadrovskom dijelu uskladiti u nedjelju navečer", izjavio je Pahor nakon sastanka s predsjednicom Liberalnih demokrata (LDS) Katarinom Kresal. O tome će Pahor ovoga tjedna još jednog razgovarati sa strankama koje žele sudjelovati u njegovoj budućoj vladi.

U nagađanjima o ministarskim mjestima slovenski mediji spominju mnoge kombinacije i ističu da sve ovisi o tome koliko će stranaka sudjelovati u vladi. Pahor naglašava važnost vodećih resora s područja ekonomskog djelovanja u koje želi uključiti vodeće stručnjake bez obzira na političke boje.

Slovenski radio javio je u ponedjeljak da se uz Ivu Vajgla, kao kandidata stranke Zares, za mjesto ministra vanjskih poslova u zadnje vrijeme javila mogućnost da to mjesto zauzme upravo Katarina Kresal, predsjednica Liberalnih demokrata (LDS). Stranci Zares Pahor je, naime, već osigurao istaknuto mjesto predsjednika parlamenta, što je također jaka pozicija u budućoj koaliciji.

Slovenski mediji navode da će ministru obrane u sadašnjoj Janšinoj vladi Karlu Erjavecu biti ponuđeno Ministarstvo pravosuđa ili Ministarstvo za rad i socijalnu skrb jer većina mogućih koalicijskih stranaka ne želi da on ostane na mjestu ministra obrane zbog odjeka afere "Patria".

Ulazak Erjavčeve Demokratske stranke umirovljenika (DESUS), koja bi budućoj vladi osiguravala komotnu većinu u parlamentu, već je skoro gotova stvar, dok je mnogo neizvjesnije hoće li se na ulazak u Pahorovu vladu odlučiti u Slovenskoj pučkoj stranci (SLS), gdje je predsjednik stranke Bojan Šrot za ulazak, a članstvo većinom protiv, navode slovenski mediji.