Slovenci žele referendum
0

U Ljubljani može džamija, ali bez minareta

Sarajevo-x.com
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Iako je Islamska zajednica u Sloveniji dogovorila kupovinu parcele za gradnju džamije u Ljubljani, za koju će dati 4,5 miliona eura, i dalje nije sigurno hoće li i kakva će džamija biti izgrađena.

Novi problem koji Slovencima smeta je visina minatera koji bi trebao imati 40 metara, te se od gradskih vlasti traži da iz gradskog prostornog plana izbace riječi koje dopuštaju gradnju džamije s minaretom, javljaju slovenski mediji.

"Sloveniji džamije ne trebaju, a mišljenja smo i da one ne trebaju pripadnicima islamske zajednice, kojima su namijenjene", poručio je Zmago Jeličić iu Slovenačke nacionalne stranke ističući kako u Zagrebu, na 140 km od Ljubljane, postoji veliki muslimanski centar.

Mihael Jarc, ljubljanski vijećnik, počeo je prikupljati potpise podrške za održavanje referenduma na kojem će se građani glavnog grada Slovenije izjasniti može li prva džamija u Sloveniji imati minaret.

Iz Islamske zajednice Slovenije ističu da je upravo minaret simbol svake džamije bez koje bi ona bila samo obični objekat, a s tim mišljenjem se slažu i slovenski arhitekti.

U Sloveniji danas živi oko 40.000 pripadnika islamske vjeroispovijesti. Ako referendum uspije, iz Islamske zajednice najavljuju žalbu Ustavnom sudu.