Regija
1

U Kninu počelo obilježavanje 18. godišnjice "Oluje"

Anadolija
Više hiljada branitelja veterana okupilo se u Kninu, gdje će u danas biti održana centralna svečanost obilježavanja 18. godišnjice vojno-redarstvene akcije "Oluja" izvedene u Hrvatskoj početkom augusta 1995. godine.

Obilježavanje 18. godišnjice “Oluje” počelo je budnicom ulicama Knina, a zvonjavom kninskih zvona obilježen je ulazak pripadnika hrvatske vojske u Knin tokom vojno-redarstvene akcije “Oluja”.

Nakon budnice održana je svečanost podizanja zastava na Kninskoj tvrđavi, a u okviru proslave ispred Spomenika hrvatske pobjede “Oluja 95”, na trgu Dr. Ante Starčevića, vijence će položiti predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović, premijer Zoran Milanović i predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko.

Među više hiljada branitelja veterana, u Knin su stigli i hrvatski generali Ante Gotovina i Mladen Markač, koje je Haški tribunal oslobodio optužnice za ratne zločine tokom ratnih sukoba na prostoru bivše Jugoslavije.

Na osnovu evidencije, koja je usaglašena između srbijanske i hrvatske strane, sa prostora Hrvatske nakon “Oluje” i dalje se nestalim vode 2.400 osobe, a od toga je oko 1.400 osoba srpske nacionalnosti, 403 državljanina Srbije, a ostalo su Srbi koji su protjerani i prognani.