Regija
28

U Beogradu obilježena godišnjica desanta na Drvar: Tito je bio više od oca nacije

Anadolija
(Foto: Anadolija)
Josip Broz Tito je bio više od oca nacije, iskorijenio je vjersku i nacionalnu mržnju i stvorio modernu državu, rečeno je danas u Beogradu na skupu povodom 70 godina od napada na Drvar u Drugom svjetskom ratu i 122 godine od rođenja Josipa Broza Tita.

Članovi Društva za istinu o narodno-oslobodilačkoj borbi (NOB) i Jugoslaviji i Avnojevskog foruma su obilježavajući ovaj datum u Domu ratnih i vojnih invalida podsjetili da je "u ovoj zemlji živio čovjek, drug i vođa Josip Broz Tito i da svi koji vole slobodu njega vole".

Na obilježavanju rođendana doživotnog predsjednika SFRJ članovi SUBNOR-a, učesnici NOB-a i predstavnici Antifašista Srbije su istakli vrijednosti antifašističke borbe i ulogu Tita za vrijeme i nakon oslobođenja 1945. godine.

Obraćajući se sa "drugarice i drugovi" član Društva za istinu o NOB i Jugoslaviji Branko Kocić je rekao da Titovo ime znaju svi koji se bore za istinu i pravdu.

"On je bio naš drug, a drug je bio sve", rekao je Kocić čitajući stihove o Titu.

Tito bio više od oca nacije

Redovni profesor Beogradskog univerziteta i Centra Visokih vojnih škola Slavko Mrkić je prenoseći stavove stotine državnika, vojskovođa i naučnika rekao da su Titu odali priznanje kao velikom vojskovođi, lideru, političaru koji je iza sebe imao narod i državu.

"Kada jedan državnik oslobodi i ujedini svoje narode on postaje otac nacije, međutim Tito je više od toga. Tito je ne samo oslobodio i ujedinio jugoslovenske narode već je iskorijenio i vjersku i nacionalnu mržnju, ukinuo bratobilački i rat i na modernim osnovama stvorio državu", rekao je Mrkić citirajući riječi američkog naučnika Alberta Lauthonera.

Mrkić  je ukazao da oni koji pokušavaju da Tita i Jugoslaviju pokušavaju da predstave u negativnom svjetlu, kako je rekao, dakako znaju šta rade.

"Dobri ljudi znajući da to što rade nije istina ovog puta neće da ćute. Klevete i laži neće proći, makar i sto puta bile ponovljene", zaključio je Mrkić.

O razlozima zašto se Drvar nije pokorio govorio je stručnjak vojnih nauka, pukovnik u penziji i učesnik NOB-a Mladenko Colić.

Govoreći o Drvaru kao "prijelomnoj tački" tokom Drugog svjetskog rata Colić je, pozivajući se na autentične historijske izvore, rekao da je Tito 21. januara 1944. godine primio šefa anglo-američke misije brigadira Firtsroya Mclana koji mu je donio pismo od Churchilla.

Churchillovo pismo

U pismu koje je pročitano na skupu, navedeno je da je Churchill saopštio Titu da ubuduće neće podržavati četničkog komandanda Dražu Mihajlovića.

"Čvrsto sam odlučio da britanska vlada ne pruža više nikakvu vojnu pomoć Mihajiloviću, a pomoć će davati samo vama i mi bismo se radovali ako bi kraljevska jugoslovenska vlada uklonila Mihajlovića iz svog sastava. Budite uvjereni da ću raditi sa mojim prijateljima, maršalom Staljinom i predsjednikom Rooseveltom, a iskreno se nadam da će vojna misija koju sovjetska vlada šalje pri vašem štabu raditi u skladu sa anglo-američkom“, navedeno je u Churchillovom pismu pročitanom na skupu.

Ocijenjeno je da je ovom prepiskom i Titovim odgovorom započelo ostvarivanje jugoslovensko-britanskih političkih odnosa tokom Drugog svjetskog rata.

Profesor Colić je rekao da je Churchill već tada shvatio značaj jugoslovenskog ratišta, a da danas, nakon sedamdeset godina mnogi političari i historičari to nisu shvatili.

Tokom skupa promovisan je i list Društva za istinu o NOB-u i Jugoslaviji "Istina".