Haški tribunal
0

Tužilaštvo traži visoke kazne za hrvatske generale

SRNA
ICTY
ICTY
Tužilaštvo Haškog tribunala zatražilo je od sudskog vijeća da trojicu hrvatskih generala proglasi krivim za zločine počinjene u akciji "Oluja" 1995. godine i da Antu Gotovinu osudi na 27 godina zatvora, Mladena Markača na 23, a Ivana Čermaka na 17 godina zatvora.

U podnesku, čiju je skraćenu verziju objavio Tribunal, navodi se da su optuženi počinili teška djela protiv srpskog stanovništva Krajine na diskriminatornoj osnovi uz posljedice velikih razmjera.

"Njihovi su zločini bili opsežni i trajali su, počinjeni su nasilni zločini uključujući ubistva, srpska je imovina sistematski pljačkana i neselektivno razarana, a više od 90 hiljada Srba prisilno je raseljeno s jasnom namjerom da se ne vrate i u tom smislu su preduzeti koraci i pri tome je međunarodna zajednica  dovođena u zabludu", ističe se u podnesku.

Tužioci naglašavaju da je svaki optuženi igrao aktivnu i značajnu ulogu u progonu srpskog stanovništva, navodeći da su dokazali da su trojica optuženih generala dijelila zajednički zločinački cilj i doprinijela njegovoj realizaciji. 

"Gotovina i Markač učestvovali su u tome od samog početka, učestvujući u planiranju i artiljerijskim napadima na civile, a svoje su potčinjene koristili u vršenju zločina za vrijeme u i nakon `Oluje`", dodaje se  u podnesku.

Iako se Čermak pridružio udruženom zločinačkom poduhvatu nakon početka artiljerijskih napada, tužilaštvo smatra da je odigrao glavnu ulogu u olakšavanju vršenja krivičnih djela i ostvarenju zajedničkog cilja zločinačkog poduhvata.

Haški tužioci ističu da su dokazali da su sva trojica optuženih propustila da obezbijede poštovanje zakona i običaja ratovanja, navodeći da su oni "u toj dužnosti zakazali i izdavali su komande koje su predstavljale krivična djela, a u nekim su slučajevima prikrivali zločinačko ponašanje koga su nedvosmisleno bili svjesni".
"Sva trojica optuženih dobrovoljno su učestvovala u zločinima koji su im stavljeni na teret, pri čemu su Gotovina i Markač pokazali entuzijazam u provođenju udruženog zločinačkog poduhvata", ističe se u aktu haškog tužilaštva.

U dokumentu se detaljno opisuje uloga drugih pripadnika udruženog zločinačkog poduhvata.

Uz, sada pokojnih predsjednika Franje Tuđmana i ministra odbrane Gojka Šuška, tužilaštvo pominje i stavlja tadašnjeg ministra unutrašnjih poslova Ivana Jarnjaka, kao i tadašnjeg ministra obnove Juru Radića.

Generali Gotovina, Čermak i Markač optuženi su za zločine protiv čovječnosti i povrede ratnog prava i običaja počinjene tekom operacije "Oluja". Gotovina je tada bio komandant Operativne zone Split, Čermak komandant zbornog mjesta Knin, a Markač pomoćnik ministra unutrašnjih poslova Hrvatske.