"Izdao nacionalne interese"
1

Tužilaštvo traži 15 godina zatvora za Ivu Sanadera

SRNA
Ivo Sanader
Ivo Sanader
Hrvatsko tužilaštvo zatražilo je od Županijskog suda u Zagrebu da bivšeg premijera i predsjednika HDZ-a Ivu Sanadera osudi na maksimalnu kaznu zatvora od 15 godina zbog ratnog profiterstva i primanja mita.

Tužilaštvo je u završnoj riječi istaklo da je Sanader "izdao nacionalne interese" uzimajući proviziju od Hypo Banke i mita od mađarskog MOL-a, te od suda zatražilo da obaveže bivšeg premijera da državi vrati nezakonito stečenu dobit.

Tužilac Tamara Laptoš rekla je da Sanaderu nije bilo strano korištenje položaja i ovlaštenja na nezakonit način, istakavši da je on bio glavni pregovarač sa Hypo Bankom a ne, kako tvrdi, tadašnji ministar spoljnih poslova Mate Granić.

Ona je istakla kako je Sanader zloupotrijebio svoj položaj da bi dobio 3,6 miliona kuna (oko 480.000 eura) provizije, te da mu ta svota treba biti oduzeta.

Tužilaštvo to smatra ratnim profiterstvom, jer je u to vrijeme trajao rat u Hrvatskoj, rekla je tužilac.

U objedinjenom postupku sudi mu se i za uzimanje 3,6 miliona kuna (oko 480.000 eura) provizije za kredit koji je Hrvatska dobila od Hypo Banke dok je bio zamjenik ministra vanjskih poslova sredinom devedesetih godina prošlog vijeka.

Sanader se tereti i za navodno uzimanje 10 miliona eura mita od direktora MOL-a za prepuštanje mađarskoj naftnoj kompaniji upravljačkih prava u Ini.

"Sanader ne samo da nije štitio interese Hrvatske, već ih je prodao za 10 miliona eura", rekla je tužilac Vanja Marušićeva koja je iznosila završne riječi u slučaju "MOL".

Ona je istakla kako je Sanader samo štitio svoje interese.

Marušić je odbacila navode Sanaderove odbrane da je krunski svjedok u slučaju "Ina-Mol" preduzetnik Robert Ježić lažno teretio bivšeg premijera.

Ona je istakla da je nizom drugih dokaza utvrđeno da je bivši premijer za 10 miliona eura mita mađarskom MOL-u prepustio upravljačka prava u Ini.

Nacionalnu naftnu kompaniju time je, smatra USKOK, doveo u poziciju MOL-ove firme kćeri u kojoj hrvatski članovi uprave nisu imali nikakva ovlaštenja niti mogućnost da utiču na odluke.

Završne riječi sutra će iznijeti odbranu, a potom će sudsko vijeće odlučiti kada će objaviti prvu presudu nekada najmoćnijem hrvatskom političaru.

Hrvatski mediji navode da se očekuje da bi to moglo da bude u petak, 16. novembra, ili tokom iduće sedmice.