Nakon emisije "Nedjeljom u 2"
0

Tužilaštvo negira Sanaderove optužbe iznesene na HRT-u

Klix.ba
Ivo Sanader u emisiji "Nedjeljom u 2" (Foto: Screenshot HRT)
Ivo Sanader u emisiji "Nedjeljom u 2" (Foto: Screenshot HRT)
Državno tužilaštvo Republike Hrvatske odbacilo je u ponedjeljak navečer optužbe bivšeg premijera Hrvatske Ive Sanadera, osumnjičenog za korupciju, koje je iznio na račun tužilaštva gostujući u emisiji "Nedjeljom u 2" na HRT-u.

Tužilaštvo je saopćilo da je bivši premijer gostujući na HRT-u iznio niz neistinitih tvrdnji na račun tužilaštva i glavnog državnog tužioca Mladena Bajića. Navodi se kako je u Sanaderovim izjavima doveden u pitanje zakonit rad tužilaštva.

U saopćenju su odbačene Sanaderove tvrdnje kako je glavni državni tužilac od njega tražio produženje mandata dok je bio premijer, kao i to da mu je poklonio dvije umjetničke slike. Tužilaštvo je odbacilo i navode da je Bajić bio u Sanaderovoj kući.

U saopćenju se navodi da državno tužilaštvo nije odgovorno za "curenje informacija" iz istrage i ističe da tužilaštvo neovlaštenim osobama ili medijima nije davalo zapisnike sa saslušanja osumnjičenih ili svjedoka.

Tužilaštvo navodi i da je Zakonom o državnim tužiocima zabranjen svaki oblik utjecaja, a posebno prisile na državne tužioce, kao i korištenje medija i javnih istupa u predmetima krivičnih djela koja se progone po službenoj dužnosti.

Tužilaštvo navodi i to da će ocjenu o krivičnoj odgovornosti bivšeg premijera dati sud kao jedino mjesto gdje se raspravlja i odlučuje o činjenicama i dokazima.

Nakon intervjua koji je Sanader dao HRT-u u Hrvatskoj je reagovao veliki broj političara i javnih ličnosti. Među njima je i predsjednik Hrvatske Ivo Josipović koji je rekao da u izjavama bivšeg predsjednika Vlade ne vidi elemente krivičnog djela te dodao da gostovanje u emisiji neće utjecati na presudu.

Bivši premijer jučer je na HRT-u, između ostalog, optužio glavnog državnog tužioca Hrvatske Mladena Bajića da protiv njega vodi krivični progon po političkom nalogu nekadašnje premijerke Jadranke Kosor.

Jadranka Kosor, druga žrtva Sanaderovog napada, također je reagovala na izjave svog bivšeg šefa. Gostujući u emisiji "Bujica" na TV Mreži, Kosor je jasno dala do znanja kako smatra da Sanader uopće nije trebao gostovati na HTV-u dok se protiv njega vodi nekoliko zvučnih procesa zbog korupcije.