'Neka se takmiče da nam pomognu'
5

Tomislav Nikolić: Želimo u Evropu, ali pod našim uvjetima

SRNA
Foto: Beta
Foto: Beta
Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je večeras u Beogradu da Srbija želi da postane dio evropske zajednice ako joj se pruži šansa, ali misli da će ova zemlja sada imati svoje uvjete.

"Nema razloga da trčimo za bilo kojim datumom ili papirom. Trčali smo 10 godina i stigli do prosjačkog štapa. Sada ćemo da mislimo malo na sebe i neka se takmiče ko će više da nam pomogne i ko će biti omiljeniji u srpskom narodu", rekao je Nikolić na svečanosti povodom izborne Skupštine SNS, kojoj je prisustvovao i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Nikolić, koji se obratio članstvu svoje bivše partije kao gost, naglasio je da Evropa zna šta Srbija može da ispuni, a šta ne, i da "ono što nije bio uvjet drugima, ne treba da bude ni Srbiji".

"Bez Kosova bismo se osećali kao čovek u velelepnoj palati koji je na smrt bolestan", naglasio je Nikolić.

Novoizabrani predsjednik SNS Aleksandar Vučić rekao je da je prioritet ove vlade borba protiv korupcije i kriminala, koja je teža nego što su mislili i koja ugrožava same temelje zemlje.

"Borba protiv korpucije će odlučiti kakva će biti budućnost ove zemlje", rekao je Vučić i dodao da se Srbija nalazi pred velikim izazovom i na teškom putu, ali je pred ovom zemljom i šansa nakon mnogo godina.

Vučić je zahvalio predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku, te predsjedniku SDS Mladenu Bosiću na dolasku u Beograd i na podršci SNS-u.

"Srbija ima specijalne odnose sa Republikom Srpskom, poštuje teritorijalni integritet BiH, ali joj niko ne može oteti Republiku Srpsku i reći da ne sme da je voli. Da, volimo je i ponosni smo", rekao je Vučić.

Vučić je rekao da će Srbija uvijek činiti sve da sačuva Srbe i Kosovo, te dodao da vlast u kojoj su naprednjaci nikada neće priznati kosovsku nezavisnost, ali joj predstoji mnogo muka, problema i bolnih stvari koje će morati da se riješe u vezi sa Kosovom.

Na svečanosti u Centru Sava prisutnima se obratio i zvaničnik Jedinstvene Rusije Boris Grizlov, koji je poručio da Rusija ostaje pri principijelnom stavu da ne priznaje Kosovo.

Skupu su prisustvovali i premijer Srbije Ivica Dačić, ministri srpske vlade, predstavnici diplomatskog kora, vjerskih zajednica, srpskih partija Slovenije, Hrvatske i Crne Gore, te predstavnici međunarodne zajednice.

Na današnjoj skupštini Vučić je izabran za predsjednika te stranke, a za njegovog zamjenika Jorgovanka Tabaković.

Za potpredsjednike stranke izabrani su Nebojša Stefanović, Zorana Mihajlović, Igor Mirović, Goran Knežević i Bratislav Gašić.

Za predsjednika Izvršnog odbora stranke izabran je Radomir Nikolić, sin predsjednika Srbije Tomislava Nikolića.