Regija
9

Tomislav Karamarko podnio ostavku na mjesto potpredsjednika Vlade Republike Hrvatske

Piše: M. N.
Tomislav Karamarko
Tomislav Karamarko
Potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske Tomislav Karamarko podnio je danas ostavku na ovo mjesto nakon odluke Komisije za odlučivanje o sukobu interesa RH da je bio u sukobu interesa zbog poslovnog odnosa njegove supruge Ane Karamarko i njegovog prijatelja, savjetnika mađarske naftne firme MOL Josipa Petrovića.

Karamarko je predložio da se Republika Hrvatska povuče iz arbitraže s MOL-om, te je, kako se navodi u odluci Komisije, bio u sukobu Vijeća za saradnju Domoljubne koalicije i Mosta održanog 5. maja.

"Ostavku sam podnio danas. Treba dati priliku novim ljudima koji će unijeti svježinu. Odluka je nastala kao posljedica odnosa u Vladi RH. Nezadovoljan sam odlukom Komisije koja je utvrdila da postoji sukob interesa, ali sam zadovoljan kada sam shvatio da je sukob interesa napravljen i realiziran na nekom neformalnom sastanku u Vladi na kojem nije vođen ni zapisnik i nije bio formalan. Donijeli su odluku da sam u sukobu interesa jer imam stav o nekim problemima u državi. Mislim da je ta odluka na neki način isforsirana pritiskom i da ću je na sudu pobiti jer ne govori ništa", rekao je Karamarko na vanrednoj konferenciji održanoj u Centrali HDZ-a u Zagrebu.

Istakao je kako očekuje da njegov primjer slijedi premijer Tihomir Orešković i šef Mosta Božo Petrov.

"Važan je sutrašnji dan kada ćemo glasati o ostavi premijera Oreškovića zbog nefunkcionalnosti Vlade u gornjem dijelu. Odnos Mosta prema partneru, nama, nije bilo korektno i došli smo do ivice izdržljivosti. Odnos premijera prema stranci (HDZ) koja drži na leđima njegov mandat nije bio u skladu sa standardima na koje smo navikli u demokratskom političkom životu. Mogli smo puno bolje", rekao je Karamarko dodavši kako će imati dovoljno glasova za formiranje nove većine u Saboru RH.

Podsjetimo, Komisija je u odluci navela kako "iznošenjem ličnih stavova i prijedloga kojima se zalagao za povlačenje RH iz arbitraže s MOL-om, a posebno na sastanku Vijeća za saradnju Domoljubne koalicije i Mosta 5. maja, Tomislav Karamarko bio je u sukobu interesa.

"Zbog poslovnih ali i osobnih odnosa koji su postojali između Karamarka i Josipa Petrovića, Karamarko se nalazi u situaciji u kojoj privatni interesi mogu utjecati na njegovu nepristranost u obnašanju dužnosti prvog potpredsjednika Vlade ali i mogući sukob interesa zbog kojih ne može učestvovati u postupcima donošenja odluka vezanih uz arbitražu između RH i MOL-a kao i odluke vezane uz INA-u", stoji u odluci Komisije.