Nova teorija iz Srbije
5

Tito je umro kao musliman?

Sarajevo-x.com
Josip Broz Tito
Josip Broz Tito
Josip Broz Tito, kao nekadašnji lider svih naroda i narodnosti bivše zajedničke države Jugoslavije, još uvijek izaziva kontroverze. Najnovija je, prema pisanju beogradskog lista Press, to da je Tito umro kao musliman! Kako navodi list, u dokumentaciji Radio Beograda je pronađen snimak intervjua sa bivšim beogradskim muftijom Hamdijom Jusufspahićem u kojem je on potvrdio ovu činjenicu.

Razgovor sa muftijom Hamdijom Jusufspahićem napravljen je prije desetak godina, a on je u svojoj ispovijesti o druženjima sa predsjednikom SFRJ prvi i jedini put izgovorio najveću tajnu koju je čuvao - Tito je umro kao musliman!

Vjerodostojnost snimka potvrdio je Pressu autor intervjua, koji nije želio da mu se pominje ime.Jusufspahić je u intervjuu opisao susret sa Titovim šefom kabineta Berislavom Badurinom, nedugo nakon što je jugoslovenski lider izdahnuo. Razgovor za Radio Beograd je navodno tekao ovako:

"Kada je umro Tito, zajedno smo išli ja i ambasador Alžira Abdul Hamid Adžali da se upišemo u knjigu žalosti. Taman kad smo došli tamo, odmah nam je prišao Berislav Badurina, valjda se tako zvao, njegov šef kabineta ili lični sekretar. I on priđe meni i kaže:

  • Čestitam vam.
  • Šta mi čestitaš, pobogu brate? Čovjek je umro, šta mi čestitaš?
  • Umro je u vašoj vjeri!
  • Šta?, zaprepastio sam se ja.
  • U vašoj vjeri. Umro je čitajući Kur'an. Kur'an je treći put čitao...

Badurina se potom na francuskom jeziku obratio i ambasadoru Adžaliju. Jusufspahić je pitao šta da radi sa tim saznanjem.

  • Da znate to, i ništa više, odgovorio mu je Badurina, a nakon upisivanja u knjigu žalosti dodao:

  • Vidjećete kad bude sahranjen. Biće samo ime i prezime, godina rođenja i godina smrti, jer tako se muslimani sahranjuju..."

Prema ispovijesti muftije Jusufspahića, piše Press, ispostaviće se da je tokom posljednjih dana života u bolnici u Sloveniji na Titovom stolu stajao samo prevod Kur'ana.

Muftija je pet godina kasnije išao u Egipat, da od Hosnija Mubaraka primi zlatni orden za rad na islamskom polju, a ambasador Alžira u Kairu bio je baš Abdul Adžali, isti taj koji je bio prisutan kada mu je povjerena velika tajna.

Na poziv za večeru, muftija beogradski je tražio jedan uslov, da mu kaže šta mu je Badurina tom prilikom rekao na francuskom. I ambasador je sve ponovio, Tito je umro kao musliman, a čak je rekao da je obavijestio svoju vladu o tom kratkom razgovoru sa Titovim šefom kabineta, navodi Press.