Albanija
0

Tirana kritikuje američkog ambasadora, reakcija State Departmenta

FENA
John Withers
John Withers
Američki ambasador u Albaniji John Withers, kome upravo ističe mandat, izazvao je polemiku na relaciji Tirana - Washington, otkrili su lokalni mediji.

Ministar vanjskih poslova Albanije Iljir Meta uputio je pismo američkom podtajniku Phillipu Gordonu, u kome je izrazio nezadovoljstvom zbog miješanja ambasadora Withersa u unutrašnja pitanja Albanije.

Američki diplomata je nedavno javno branio nezavisnost pravosuđa u Albaniji, koje je sada, prema mnogim ocjenama, pod pritiscima vladajuće Demokratske partije i premijera Salija Berishe.

On je, također, kritikovao neke poteze vladajućih struktura oko postavljenja sudija u višim sudovima.

Provaldini mediji u Tirani su okvalifikovali te izjave američkog ambasadora kao njegove" lične stavove", a ne kao poziciju vlade u Washingtonu.

Podtajnik Phillip Gordon i državna tajnica Hillary Clinton su, kako je javila TV "Top Chanel", poručili Tirani da State Department stoji iza svog ambasadora.

  • Imamo povjerenje u ambasadora Withersa i njegov rad u Albaniji, navedeno je u pismu upućenom vladi u Tirani, u kojem se naglašava da je on odigrao "ključnu ulogu da Albanija postane članica NATO-a".

Poslije ovih otkrića, šef albanske diplomatije Meta, koji je istovremeno i potpredsjednik vlade, demantovao je navode lokalne štampe da je uputio pismo State Departmentu i da se žalio na američkog diplomatu ili, kako je rekao, bilo kog drugog ambasadora u Tirani.