Regija
0

The Times: "Rat ili mir?"

FENA
"Podijeljena zemlja u kojoj se mržnja prenosi generacijama" - naslov je članka u The Timesu, koji u subotu prenosi veliku napetost u odnosima dvije suprotstavljene zajednice na kosovu – albanske i srpske.

Porodica Mustafa iz Račka uči svoga najmlađeg (četverogodišnjeg) člana da su Srbi ubili njegovog ujaka, dok je porodica Vujadin, u izbjeglištvu u Kosovskoj Mitrovici, ogorčena činjenicom da je ubistvo njenog člana prošlo nekažnjeno, a da je obilazak manastira na jugu pokrajine postao gotovo nemoguć.

I jedna i druga porodica smatraju kako je bolje da se dvije nacije više ne miješaju, ali se ne slažu oko političkog rješenja za budućnost Kosova.

U svome uredničkom komentaru pod naslovom "Rat ili mir?" Times izražava uvjerenje da je nezavisnost, sadržana u planu Marttija Ahtisaarija, "najmanje loše rješenje" ako je cilj da se izbjegne ponavljanje sukoba.

Svako odgađanje dovest će do jednostranog proglašenja nezavisnosti i secesije sjevernog dijela pokrajine, što bi moglo podstaknuti slične zahtjeve bosanskih Srba i dovesti do daljnje komplikacije u regiji.

Nezavisnost Kosova je stoga jedina realistična osnova za dugoročnu regionalnu stabilnost, ali da bi se ona mirno postigla, Evropska unija mora pokazati da se ne plaši Rusije a NATO mora pokazati odlučnost da zaštiti srpsku manjinu, naročito u kritičnom prijelaznom periodu.

Također, kosovskim Albancima se mora jasno staviti do znanja da se svaka nada za ulazak u EU zasniva na njihovom bespogovornom poštovanju postojećih granica i zaboravljanju sna o "velikoj Albaniji", piše The Times.