Regija
14

Thaci, Dačić i Ashton predloženi za Nobelovu nagradu za mir 2014.

Anadolija
Ivica Dačić, Catherine Ashton i Hashim Tachi (Foto: Arhiv)
Ivica Dačić, Catherine Ashton i Hashim Tachi (Foto: Arhiv)
Povodom nominacije za Nobelovu nagradu za mir, premijer Kosova Hashim Thaçi je na svom profilu na društvenim mrežama napisao da tu nagradu "najviše zaslužuju građani Kosova".

“Jučer sam dobio vijest o nominaciji za Nobelovu nagradu za mir od strane Američkog Kongresa. Sigurno da sam se osjetio počastvovan, ali od srca mogu reći da nezavisno od toga šta bude dalje, Nobela za mir, heroizam, hrabrost i razboritost, više od bilo koga drugog zaslužujete vi, građani Kosova”, napisao je Thaçi na svom Facebook profilu.

Kosovski premijer smatra da tu nagradu zaslužuju učitelji, profesori, doktori, vojnici Oslobodilačke vojske Kosova i invalidi rata.

 “Zaslužuju je učitelji koji su otvorili prve škole i predavali o našem jeziku i historiji. Prvi profesori prištinskog Univerziteta, koji su svakog dana rizikovali podučavajući nas o patriotizmu i dostojanstvu. Zaslužuju lkekari koji su nam liječili rane, vojnici koji su dali svoje živote za domovinu i slobodu postajući besmrtni heroji, invalidi rata, porodice palih boraca koji su postavili temelj naše mlade države. Vi građani Kosova ste pravi nijemi heroji, Nobelovi heroji slobode Kosova i mira u Evropi”, napisao je Thaçi.

On je dodao i da sve što radi, radi u interesu građana Kosova.

Vođa albanskog kokusa u Kongresu SAD-a, Eliot Engel, član kokusa Robert Ederholt, kao i dvoje kongresmena iz srpskog kokusa Ted Po i Emanuel Kliver, predložili su premijere Kosova i Srbije, Hashima Thacija i Ivicu Dačiča, kao i visoku predstavnicu EU za spoljnu politiku Catherine Ashton za Nobelovu nagradu za mir 2014. godine zbog, kako se ističe “njihove ključne uloge u normalizaicji odnosa između Srbije i Kosova”.

U obrazloženju predloga se navodi da Briselski sporazum, iz aprila ove godine, koji su potpisali Dačić i Thaci uz posredovanje Ashtonove “predstavlja dramatičnu i istorijsku prekretnicu i za Srbiju i za Kosovo, kao i za turbulentni balkanski region u cjelini”.