Regija
0

Tadić: Uskoro ću saopćiti ime budućeg premijera

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Predsjednik Srbije i lider Demokratske stranke Boris Tadić izrazio je uvjerenje da će Srbija ubrzo dobiti socijalno odgovornu i proevropsku vladu i najavio da će uskoro saopćiti ime budućeg premijera.

"Pregovori su u toku i vjerujem da će ubrzo Srbija dobiti socijalno odgovornu i proevropsku vladu za bolji život svih građana", rekao je Tadić u intervjuu dnevnom listu "Danas".

Upitan da li zna ime budućeg prvog ministra (premijera), Tadić je odgovorio potvrdno: "Da, i saopćit ću ga uskoro".

Osvrnuvši se na rezultate nedavnih izbora, na kojima je lista koju je predvodio osvojila najveći broj mandata, Tadić je rekao da "o Pirovoj pobjedi govore oni koji lijek za svoju izbornu katastrofu žele da nađu u obmanjivanju birača".

"DSS, naprimjer, nije u kampanji obećavao da će s radikalima praviti koalicije. Uvjeren sam da se mnogi njihovi članovi i simpatizeri sada osjećaju iznevjerenim", rekao je Tadić.

"Znam mnoge ljude iz te partije, nekada smo svi zajedno bili u DS-u. Znam da se osjećaju vrlo neprijatno dok njihov lider dogovara vladu s Vojislavom Šešeljom", kazao je Tadić.

On je istakao da "tu nema ničega ni od principa, ni od odgovorne državne politike, u pitanju je samo očajnička i ogoljena borba da se zadrži vlast i da se Srbija kazni zbog uskraćivanja povjerenja".

"Kad vratiš mandat narodu, slušaj šta ti narod kaže. A narod ti nikako nije rekao 'telefoniraj u Hag i ponudi Šešelju mjesto u vladi samo da bi spasio svoju fotelju", rekao je Tadić, istakavši da "većinska Srbija nije mu (lideru DSS-a Vojislavu Koštunici) dala mandat da mijenja strateški kurs zemlje".