Regija
0

Tadić upozorio na opasnost od prelaska "crvene linije"

FENA
Predsjednik Srbije Boris Tadić apelirao je sinoć na sve strane na Kosovu da se uzdrže od eskalacije nasilja, upozorivši da "crvene linije nikako ne bi trebalo prelaziti".

"Posebno bi to bilo opasno za nas i naše interese na Kosovu i Metohiji i zbog toga i Srbi i srpski političari moraju da imaju na umu tu činjenicu", kazao je Tadić u intervjuu Radio-televiziji Srbije.

Tadić je, povodom nereda i sukoba u Kosovskoj Mitrovici, rekao da svi treba da se uzdrže od sile i nasilja i da se ubuduće mora posvetiti pregovorima.

On je kazao da je potpuno neprihvatljivo bilo kakvo prekoračenje upotrebe sile u veoma osjetljivom trenutku ne samo za Srbe nego i za čitav region, dodajući da je utisak o prekomjernoj upotrebi sile u Mitrovici prenio generalnom sekretaru NATO-a Jaapu de Hoopu Schefferu i visokom predstavniku EU za vanjsku politiku i sigurnost Javieru Solani.

Tadić je ocijenio da su privremene institucije na Kosovu u pravnom vakuumu, što je dodatna teškoća za UNMIK i Kfor.

"Nalazimo se u teškom momentu svi zajedno, svi vide da problem jednostranim proglašenjem nezavisnosti Kosova nije riješen, da višedecenijski problem Srba i Albanaca i dalje postoji. Problem je još manje riješen sa aspekta rada međunarodnih organa na Kosovu", rekao je Tadić.

On je dodao da su Srbi s pravom napustili kosovske institucije, jer su one jednostranim proglašenjem nezavisnosti izgubile pravni legalitet.

"Sada međunarodne institucije moraju unutar VS UN-a da pronađu rješenje, i zato mi jesmo za nastavak pregovora, nismo za parcijalna rješenja, jer nas ona vode u nova žarišta", istakao je predsjednik Srbije i podvukao da nije vrijeme za utakmicu stranaka, jer se radi o problemu od najdubljeg nacionalnog značaja.