Regija
0

FOTO / Tadić: Ulazak Hrvatske u EU otvara šanse za druge zemlje

SRNA
Foto: SRNA
Foto: SRNA
Predsjednik Srbije Boris Tadić smatra da ulazak Hrvatske u EU otvara veće šanse za integraciju Srbije i drugih zemalja zapadnog Balkana u Uniju.

"Ne mogu negirati zabrinutost ukoliko dođe do zastoja u proširenju i blokade integracije na prostoru zapadnog Balkana, jer će na kraju najveći ceh platiti EU, što će i zemlje regiona strašno pogoditi", rekao je Tadić novinarima u Jadovnu, gdje je prvi put prisustvovao parastosu jadovničkim žrtvama ustaške NDH.

Tadić je rekao da svi građani Hrvatske treba da budu zainteresovani da i Srbija uđe u EU, istakavši da će kao predsjednik Srbije nastaviti sa vođenjem evropske politike, koja doprinosi pomirenju, prosperitetu svake porodice i ekonomija u regionu.

On je dodao da ima veoma dobre odnose i uspješnu saradnju sa hrvatskim predsjednikom Ivom Josipovićem, dodavši da to što nije prisustvovao obilježavanju Dana državnosti Hrvatske neće poremetiti njihove dobre odnose i dalju saradnju.

Predsjednik Srbije kaže da prilikom obilježavanja akcije "Oluja" Hrvati slave, a Srbi tuguju, jer ih je većina otišla i protjerana sa vjekovnih ognjišta u Hrvatskoj.

"Tog dana izvršeni su zločini nad Srbima, koji moraju biti adekvatno tretirani od vlasti Hrvatske, kao i povratak Srba u Hrvatsku, rješavanje imovinskih i stanarskih prava kroz Međunarodnu donatorsku konferenciju", istakao je Tadić.

On je naveo da mu je teško biti u Jadovnu, gdje su mu stradali deda i članovi njegove porodice, ali da samo sjećanje na Jadovno i strašne zločine nije dovoljno.
"Potrebno je obrazovati mlade generacije, jer nije dobro kada se na sportskim terenima čuju poruke 'ubij Srbina' u Hrvatskoj, a u Srbiji 'nož, žica i Srebrenica", kaže Tadić i dodaje da sve državne insitucije zemalja u regionu treba da se bore protiv takvih ljudi, koji predstavljaju sramotu za naciju kojoj pripadaju.