Regija
0

Tadić položio predsjedničku prisegu

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Predsjednik Srbije Boris Tadić u petak je na svečanoj sjednici Skupštine Srbije, položio predsjedničku prisegu.

Svečanoj sjednici prisustvovali su zastupnici svih parlamentarnih stranaka i predsjednik Skupštine Srbije Oliver Dulić, premijer Vojislav Koštunica, potpredsjednik Vlade Božidar Ðelić i svi ministri, diplomatski zbor, predsjednici najviših sudova u zemlji, guverner Narodne banke Srbije, vjerski poglavari, rektori sveučilišta, kraljevska obitelj Karađorđević i drugi istaknuti pojedinci.

Boris Tadić je pročitao tekst prisege, koji glasi: "Zaklinjem se da ću sve svoje snage posvetiti očuvanju suverenosti i cjeline teritorija Republike Srbije, uključujući i Kosovo i Metohiju kao njen sastavni dio, kao i ostvarivanju ljudskih i manjinskih prava i sloboda, poštovanju i obrani Ustava i zakona, očuvanju mira i blagostanja svih građana Republike Srbije i da ću savjesno i odgovorno ispunjavati sve svoje dužnosti".

Nakon što je položio i potpisao prisegu, Tadić se obratio prisutnima, te kazao da su građani glasali da Srbija bude jaka i stabilna, uvažena zemlja i članica Europske unije (EU).

"Želim jasno potvrditi: nikad neću odustati od naše borbe za Kosovo i svom snagom ću se boriti da Srbija bude u EU", kazao je Tadić.

Tadićev protukandidat na predsjedničkim izborima, radikal Tomislav Nikolić novom je predsjedniku čestitao dva puta, jednom prije nego što je položio prisegu i odmah nakon toga.

Mandat predsjednika Republike traje pet godina, a jedna osoba ne može biti predsjednik više od dva mandata.

Unatoč tome što je Tadić i dosad, od 11. srpnja 2004. godine, bio predsjednik, on ima pravo na dva mandata, s obzirom na to da je izabran po novom Ustavu Srbije, donesenom krajem 2006. godine.

Predsjednik predstavlja Republiku Srbiju u zemlji i inozemstvu, ukazom proglašava zakone, sukladno Ustavu predlaže parlamentu mandatara vlade, predlaže pojedine nositelje funkcija, kao i trećinu ustavnih sudaca i bira trećinu sudaca Ustavnog suda s liste koju predlaže Skupština Srbije, postavlja i opoziva ukazom veleposlanike na osnovu prijedloga vlade, prima akreditivna i opozivna pisma stranih diplomatskih predstavnika, daje pomilovanja i odlikovanja i obavlja i druge poslove određene Ustavom.