Kosovo
0

Tači ponovio kosovsko odbijanje plana UN-a

FENA
Kosovski premijer u utorak je ponovo odbio plan Ujedinjenih nacija za razmještanjem pravosudne i policijske misije Evropske unije u novoj nezavisnoj državi.

Reakcija Hašima Tačija uslijedila je dan nakon što je generalni sekretar UN-a Ban Ki-moon izjavio da će Kosovo i Srbija sarađivati oko misije Eulexa. Kosovsko protivljenje u utorak, kao i ranije, povezano je s izmijenjenim planom u šest tačaka koji je Srbija prihvatila.

"Plan u šest tačaka za institucije Kosova i za narod Kosova bio je i bit će neprihvatljiv i neprimjenjiv", poručio je Tači kosovskom parlamentu, javio je Reuters.

EU je u februaru priostala da pošalje misiju koja bi nadzirala policiju, sudstvo i carinske vlasti, ali je njeno razmještanje odgađano protivljenjem Srbije, koja ne priznaje otcjepljenje svoje bivše pokrajine.

Policajci, carinici i sudije u područjima pod srpskom vlašću bit će pod kišobranom UN-a dok će njihove albanske kolege raditi s Eulexom.

Kosovo je prihvatilo ideju o razmještanju Eulexa ali je odbacilo Banov plan kao kršenje svog ustava i de facto podjelu najmlađe evropske države.

"Dali smo podršku, pozvali smo i pozdravili misiju Eulexa i blisko ćemo sarađivati s Eulexom na Kosovu u skladu s kosovskim ustavom", izjavio je Tači.

Kosovsko stanovništvo čini 90 posto Albanaca. Preostalih 120.000 Srba odbija da sarađuje s institucijama pod albanskom upravom.