Regija
0

Šutanovac očekuje podršku DSS-a Tadiću

FENA
Potpredsjednik Demokratske stranke (DS) Dragan Šutanovac izjavio je danas da očekuje podršku Demokratske stranke Srbije (DSS) Borisu Tadiću u drugom krugu predsjedničkih izbora.

Šutanovac je listu "Danas" rekao da ta podrška DSS-a treba da bude jasna, bazirana na principima na kojima je formirana Vlada Srbije i dodao da je jedan od tih principa evropska budućnost Srbije.

"To će biti sasvim jasna podrška za sve one koji, možda, razmišljaju o tome da li (lider DSS-a Vojislav) Koštunica želi da Srbija bude u Evropi ili ne", kazao je Šutanovac, koji očekuje "tijesan rezultat" u drugom krugu 3. februara.

Prema njegovim riječima, u drugom krugu izbora, na kojima će se građani opredjeljivati između Borisa Tadića i kandidata Srpske radikalne stranke Tomislava Nikolića, dvije su apsolutno suprotstavljene politike i dva jasna puta kojima Srbija može da ide.

"Očekujem podršku od svih stranaka koje vide Srbiju u Evropi. To su Liberalno-demokratska partija, kao i stranke vojvođanskih Mađara, koje su podržale Ištvana Pastora. Očekujem podršku i dijela glasača Socijalističke partije Srbije", istakao je on.

"U prvom krugu sam očekivao podršku DSS-a i premijera Koštunice. Mislim da su napravili grešku, a vjerujem u njihovu podršku u drugom krugu", kazao je Šutanovac.

Na pitanje novinara koliko je DS spremna da pregovara sa liderom LDP-a Čedomirom Jovanovićem o podršci i na koje je kompromise spremna, Šutanovac je odgovorio:

"Bilo koja podrška koja bi nas vodila u haos i ka nestabilnosti nije moguća".