Regija
3

Sud u Beogradu: Niko nije kriv za paljenje Bajrakli džamije

Klix.ba/Anadolija
Prvi osnovni sud u Beogradu nikog od devet optuženih nije osudio za paljenje Bajrakli džamije 17. marta 2004. Trojica njih su osuđeni za učešće u neredima ispred džamije.

To su vođa navijača Partizana Miloš Radisavljević Kimi, njegov otac Rade i Bojan Hrvatin. Oni su dobili kazne od po 4 mjeseca zatvora za učešće u grupi koja je u neredima u noći između 17. i 18. marta ispred Bajrakli džamije povrijedila 20 policajaca, od kojih dvojicu teže. Ostali su oslobođeni svih optužbi, piše B92.

"Nesporno je njihovo prisustvo tamo, ali to nije dovoljno za osudu", napomenula je Ramić. Osuđeni kao i tužilaštvo imaju pravo da ulože žalbu na ovu presudu u roku od osam dana.

Sudija Ivana Ramić je u obrazloženju presude navela da je postupak koji je u javnosti poznat kao "paljenje džamije" protiv okrivljenih vođen jer su učestvovali u grupi koja je te večeri pravila nerede u kojima su povrijeđeni policajci, a ne za samo paljenje džamije.

Oštećeni - Islamska zajednica upućena je na parnicu radi ostvarivanja naknade štete, dok je sud naložio da Radisavljevići plate sudske troškove.

Srbijanski muftija Muhamed Jusufspahić je na sudu negirao učešće u ovom dogođaju vođe navijača Partizana Miloša Radisavljevića Kimija , kao i njegovog oca Radeta, kojima je danas presuđeno.

Muftija Jusufspahić je tokom svjedočenja na sudu ustvrdio da su Radisavljevići učestvovali u gašenju požara na džamiji, a ne paljenju, kao i da su pomagali u spašavanju onih koji su bili u džamiji. On je rekao da je za paljenje džamije odgovorna policija.

Pored ove trojice optuženi su bili još i Goran Mitić, Nikola Marinković, Vladan Broćić, Jasmin Došen, Borisav Mitrašević, Stefan Radević i Stefan Čubrović.

Beogradska Bajrakli džamija, kao i niška, zapaljene su u noći između 17. i 18. marta 2004. godine, u znak revolta i osvete prema Srbima na Kosovu.

Obje džamije sa svim inventarom su izgorjele, a kasnije su renovirane.

U požaru je izgorjela i džamijska biblioteka sa više od 7 hiljada knjiga, među kojima su bili rukopisi neprocjenjive kulturne i umjetničke vrijednosti. Također, tu večer je iz džamije ukradeno 50 hiljada eura.