Italija
0

Sud odbacio optužbe protiv Mila Đukanovića

FENA
Sud u Italiji odbacio jeu četvrtak optužbe za šverc cigareta protiv crnogorskog premijera Mila Đukanovića, uz obrazloženje da on uživa diplomatski imunitet.

Đukanović (47) informisan je 2007. godine da bi mogao biti optužen za navodnu umješanost u krijumčarenje cigareta u Italiju, prenosi italijanska agencija ANSA.

Javni tužioci za borbu protiv mafije obavjestili su Đukanovića i nekoliko njegovih bliskih saradnika, uključujući i bivšeg ministra finansija Miroslava Ivaniševića, o optužbama protiv njih, koji se odnose na period od 1994. do 2002. godine. Crnogorski premijer je osumnjičen da je dozvolio Švicarcu Franku Dela Toru da mjesečno uvozi 1.000 tona cigareta, koje su potom gliserima krijumčarene u Italiju.

Istražitelji tvrde da je on koristio državnu firmu da olakša krijumčarenje, da je naredio policiji da dozvoli krijumčarima da svojim brodovima pristaju u crnogorske luke i da je ponudio zaštitu italijanskim bjeguncima koji su prebjegli u Crnu Goru.

Ukupno 15 osoba je optuženo da je učestvovalo u krijumčarenju cigareta, kao i za prebacivanje miliona eura na strane račune.

Istraga, započeta 1999. godine, pokazala je da je postojao dogovor između organizovanih bandi iz Crne Gore i oblasti Apulija na jugu Italije o kontrolisanju trgovine cigaretama i drogom, navela je italijanska novinska agencija, prenose agencije.