Radionica o GIS-u
0

Stručnjaci sa Balkana u Rimu

SRNA
Rim
Rim
Stručnjaci sa Mediterana i Balkana od danas u Rimu učestvuju na četvorodnevnoj radionici "Geografski informacioni sistemi za potrebe civilne zaštite GIS".

Radionica se održava u okviru Programa prevencije, pripravnosti i odgovora na prirodne i nepogode koje je izazvao čovjek (PPRD jug), koji Evropska unija finansira sa pet miliona eura, saopštio je organizator skupa Partnerstvo EU i Mediterana "EUROMED".

Ukupno 26 stručnjaka za oblast upravljanja podacima o rizicima katastrofa iz službi civilne zaštite 14 zemalja Mediterana i Balkana koje učestvuju u realizaciji ovog programa okupiće se kako bi naučili uspostaviti informacioni sistem koji će pomoći da se utvrde neophodne mjere prevencije i pripravnosti. 

Uspostavljanjem informacionog sistema i utvrđivanjima neophodnih mjera prevencije i pripravnosti svep bi se na minimum rizik da stanovništvo, infrastruktura ili imovina u regionu budu u opasnosti od prirodnih nepogoda, kao i onih koje je izvazvao čovjek. 

Jedan od primarnih ciljeva "PPRD jug" je da se javnost bolje upozna sa tim u kolikoj mjeri su regioni Mediterana i Balkana izložene katastrofama. 

Trogodišnji program, kojim upravlja konzorcijum predvođen Službom civilne zaštite Italije, zajedno sa službama za civilnu zaštitu Francuske, Alžira, Egipta, te u skladu sa  Međunarodnom strategijom UN za smanjenje rizika od prirodnih nepogoda - provodi niz aktivnosti, uključujući i organizovanje seminara, sastanaka i studijskih putovanja. 

Radionica u Rimu prilika je da učesnici nauče više o upravljanju informacijama o riziku, a pomoći će da se naprave prvi koraci ka uspostavljanju "Mediteranskog PPRD  jug geografskog informacionog sistema za potrebe civilne zaštite", koji kombinuje kartografiju i tehnologiju izrade baze podataka.