ICTY
0

Stanišić i Perišić neće biti privremeno oslobođeni

FENA
Jovica Stanišić
Jovica Stanišić
Sudsko vijeće Haškog tribunala odbilo je zahtjeve Jovice Stanišića, bivšeg šefa Službe državne sugurnosti Srbije, i Momčila Perišića, bivšeg načelnika Generalštaba Vojske Jugoslavije, da budu privremeno pušteni na slobodu.

U izvještaju Haškog tribunala navodi se da se zdravstveno stanje Stanišića poboljšalo i da je sposoban da prisustvuje suđenju, ali da postoji rizik da se njegovo stanje može pogoršati dok bude u Beogradu, a to bi moglo imati mnogo gore posljedice na tok suđenja nego ako se bude nalazio u Haagu.

"Sudsko vijeće ne može da preuzme rizik da se zdravlje optuženog može pogoršati tokom boravka u Beogradu, čak i ako bi to bilo na nekoliko dana, što bi moglo da dovede do situacije da optuženi ne bude sposoban da se vrati u Haag tokom narednih nekoliko sedmica ili mjeseci, a to bi za posljedicu imalo ozbiljan prekid sudskog postupka", navedeno je u izvještaju, prenosi Tanjug.

Tužilaštvo je navelo da "jednostavno nema dovoljno dokaza na osnovu kojih se može s određenim stepenom sigurnosti zaključiti da privremeno oslobađanje ne predstavlja rizik da će se zdravlje optuženog pogoršati, a time i rizik da dođe do prekida suđenja".

Razlozi koje je odbrana Stanišića navela za njegovo putovanje u Beograd su "subjektivni i kontradiktorni", tvrdi tužilaštvo.

Odbrana Stanišića je 22. marta zatražila da optuženi bude privremeno pušten na slobodu do nastavka suđenja ili do kada sud odluči da je to moguće i ocijenila da bi vrijeme provedeno s porodicom znatno pridonijelo poboljšanju Stanišićevog "moralnog, fizičkog i psihičkog stanja" i da, u suprotnom, postoji opasnost da on ponovo padne u tešku depresiju.

Stanišić je u Haškom sudu optužen za zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja tokom sukoba u Hrvatskoj i BiH, od 1991. do 1995. godine.

Uhapšen je u martu 2003. godine, a u junu izručen ICTY-u, gdje se prilikom prvog pojavljivanja u sudu izjasnio da nije kriv ni po jednoj tački optužnice.

Suđenje mu je počelo u junu 2009., ali je više puta odlagano zbog Stanišićevog lošeg zdravstvenog stanja.

Sudsko vijeće je procjenilo da odbrana Perišića nije osigurala dovoljno uvjerljivo humanitarno opravdanje da on bude privremeno pušten na slobodu.

Na zahtjev odbrane Perišića za privremeno puštanje na slobodu da bi za to vrijeme pripremila odbranu, tužilaštvo je odogovorilo da optuženi može da se pripremi bez obzira na mjesto gdje se nalazi.

Sudsko vijeće je procjenilo da ne postoji rizik da Perišić otputuje u Beograd i da bi se, u slučaju da bude privremeno oslobođen, vratio na suđenje, kao i da ne predstavlja prijetnju žrtvama, svjedocima ili drugim osobama.

Međutim, zbog nedostatka dovoljno uvjerljivih humanitarnih razloga, u trenutku kada je tužilaštvo završilo svoj dokazni postupak, sudsko vijeće je odbacilo njegov zahtjev za privremeno oslobađanje.

"Sudsko vijeće smatra da činjenica da bi zdravlje optuženog bilo poboljšano privremenim puštanjem na slobodu ne može da se smatra dovoljno uvjerljivom humanitarnom osnovom, navedeno je u izvještaju Tribunala.

Odbrana bivšeg načelnika Generalštaba Vojske Jugoslavije u zahtjevu za privremeno oslobađanje napomenula je da Perišić ne predstavlja opasnost po žrtve i svjedoke, da je uvijek poštovao uslove privremenog boravka na slobodi, da se dobrovoljno predao Tribunalu, kao i da je Srbija priložila garancije u prilog njegovom privremenom oslobađanju.

Perišić je u Haškom tribunalom optužen za zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja tokom ratova u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini od 1993. do 1995. godine.

Dobrovoljno se predao ICTY-u 7. marta 2005. godine, a dva dana kasnije se u sudu izjasnio da nije kriv ni po jednoj tački optužnice.