Regija
0

Srbijansko tužiteljstvo pozdravlja izručenje Sirete Srbiji

FENA
Tužiteljstvo za ratne zločine Srbije pozdravilo je u utorak odluku norveškog Ministarstva pravosuđa da Srbiji izruči Damira Siretu optuženog za ratni zločin na Ovčari u studenome 1991. i izrazilo nadu da odluka neće biti promijenjena nakon njegove moguće žalbe norveškom Kraljevskom vijeću, priopćeno je iz srbijanskog tužiteljstva.

U priopćenju se kaže da je tijekom dva posjeta predstavnika Tužiteljstva Norveškoj 2007. godine takva moguænost najavljena zbog "profesionalizma iskazanog u procesu za ratni zločin nad 200 hrvatskih civila i ratnih zarobljenika na Ovčari u studenome 1991.".

"Odluka Norveške izraz je povjerenja u pravosudna tijela Srbije", navodi se u priopćenju i dodaje da je na suđenju optuženima za ubojstvo zarobljenika na Ovčari 1991. godine, sudsko vijeće "došlo do dokaza da je Sireta, kao pripadnik Teritorijalne obrane (TO) Vukovara, odgovoran za ubojstva u hangaru i nad jamom".

Prema odluci norveškog Ministarstva pravde, moguće je da se izručenje obavi u roku od četiri tjedna. Rok za žalbu na odluku ministarstva je tri tjedna.

Sireta je uhićen u Norveškoj na temelju crvene Interpolove tjeralice, a njegovo izručenje zahtijevala je i Hrvatska u kojoj je u odsutnosti osuđen na 12 godina zatvora za ubojstvo počinjeno u Vukovaru 1991. godine. Okružni sud u Oslu, kako prenose beogradski elektronički mediji, "odbacio je zahtjev Hrvatske za izručenje, navodeći da ne ispunjava nužne standarde".

Za ubojstvo oko 200 hrvatskih zarobljenika na Ovčari kod Vukovara u studenome 1991., koje se treći put vodi pred Vijećem za ratne zločine u Beogradu, optuženo je 17 nekadašnjih pripadnika TO Vukovara i Šešeljeve paravojne postrojbe "Leva Supoderica".