Regija
2

Srbija traži hitnu sjednicu Vijeća sigurnosti UN-a zbog najave formiranja armije Kosova

Anadolija
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Prelazak kosovskih bezbjednosnih snaga u Armiiju Kosova posebno je zabrinulo Vladu Srbije i ona će tražiti održavanje vanredne sjednice Vijeća sigurnosti UN-a, izjavio je danas ministar u srbijanskoj vladi zadužen za Kosovo Aleksandar Vulin.

On je u obraćanju medijima ovim povodom kao i zbog, kako je rekao, pogoršane bezbjednosne situacije na Kosovu, istakao da je "apsolutno neprihvatljiv prelazak kosovskih bezbjednosnih snaga u armiju Kosova".

"U rezoluciji 1244 se eksplicitno kaže da to nije moguće. Ne mogu da postoje Oružane snage Kosova. Na teritoriji pod upravom UN-a može da postoji samo jedna oružana sila, a to je KFOR", rekao je Vulin i zatražio da ukoliko to nije tačno i "ne važe akti UN-a neka to neko kaže".

On je naveo da se srbijanska strana dosljedno drži rezolucije 1244 "dok prištinska strana hoće da pravi armiju".

"Vlada Srbije ovim putem traži hitnu sjednicu Savjeta sigurnosti UN-a na temu Kosova i Rezolucije 1244 i najnovijih dešavanja", poručio je Vulin i ponovio da je za Srbiju neprihvatljivo formiranje armije i da to veoma uznemirava kosovske Srbe.

Ministar bez potrtfelja u Vladi Srbije je ukazao da briselski sporazum daje čvrste garancije da kosovske bezbjednosne snage ne  mogu da prelaze na sjever Kosova i da je to zona u kojoj ne može biti bilo kakvih oružanih snaga.

Vulin je u ime vlade izrazio duboku zabrinutost zbog pogoršanja bezbjednosne političke situacije, držanja u pritvoru Olivera Ivanovića u Prištini Kosovu i Metohiji, kamenovanja srpskih hodočasnika u Đakovici i zbog zabrane ulaska građana Srbije na Kosovo.

Prema njegovim riječima zabrinjava i to što još nema osude ovih dešavanja od predstavnika međunarodne zajednice i da je od EULEX-a zatražen zvaničan odgovor.