Zločinačko naslijeđe
355

Srbija štiti mural Ratku Mladiću u Beogradu, policajci ne dozvoljavaju aktivistima da ga uklone

N. V.
Policija osigurava mural (Foto: Dejan Kožul/Danas.rs)
Policija osigurava mural (Foto: Dejan Kožul/Danas.rs)
Aktivisti Inicijative mladih za ljudska prava Srbije (YIHR) su planirali danas, na Međunarodni dan borbe protiv fašizma, prefarbati mural Ratku Mladiću, koji se nalazi u centru Beograda, međutim iz Ministarstva unutrašnjih poslova su zabranili njihovu aktivnost.

Policajci čak osiguravaju mural koji se nalazi na uglu Njegoševe i Alekse Nenadovića, a u blizini je prisutna i marica. Kako piše srbijanski portal Danas.rs, sve osobe koje priđu muralu budu legitimisane.

Mural s likom ratnog zločinca Ratka Mladića je osvanuo još u julu ove godine, a aktivisti nekoliko organizacija su najavili njegovo brisanje danas. No ubrzo im je iz MUP-a Srbije stigao odgovor u kojem navode da im ne mogu dozvoliti ovu aktivnost zbog straha od toga da bi moglo eskalirati u nasilje. Oni su istaknuli da bi ovaj događaj mogao izazvati "međusobni fizički sukob" zbog "okupljanja većeg broja osoba koje bi izrazile negodovanje i protivljenje skupu".

Aktivisti YIHR-a su poslali otvoreno pismo javnosti, u kojem kažu da je ovaj mural sada očigledno pod zaštitom države Srbije. Oni navode kako policija očigledno ne želi da ih zaštiti od neonacista koji bi im razbili glavu zbog uklanjanja murala ratnom zločincu.

"Nismo odustali zbog nedostatka hrabrosti, iako se naravno plašimo armije neonacista, koja godinama nekažnjeno upražnjava nasilje i prijeti svima koji im nisu po volji. Nije mjera hrabrosti da staneš na crtu dok ti neko razbija glavu, osim među huliganima i kriminalcima – čiji sistem vrijednosti ova vlast pokušava da nametne cijelom društvu. Hrabrost zrelih društava i zrelih osoba se ogleda u donošenju teških odluka", napisali su oni.

Oglasio se i ministar policije Aleksandar Vulin, koji je izjavio da je "krečenje fasade licemjerno, podlo i vođeno zlom namjerom", dok predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i premijerka Ana Brnabić mudro šute i čekaju da se fama smiri.

Ovaj mural u Beogradu nije jedini s likom Ratka Mladića. Dešava se s vremena na vrijeme da nepoznati počinioci tajno prefarbaju takve murale, međutim postoje i oni koji ih iznova oslikavaju. Srbiji to nije jedini primjer nepoštovanja žrtava rata u Bosni i Hercegovini i glorificiranja ratnih zločina s obzirom na to da vlasti Srbije brojne optuženike za ratne zločine u BiH kriju unutar granica države.