Tajna služba
0

Srbija ne zna gdje je pokopan Draža Mihailović

SRNA
Srpska tajna služba ne raspolaže podacima koji bi ukazali na mjesto gdje je pokopan vođa četničkog pokreta iz Drugog svjetskog rata Dragoljub Draža Mihailović.

Bezbjednosno-informativna agencija (BIA) u dopisu "Blicu" navodi da je u 2004. i 2005. godini Arhivu Srbije trajno ustupila zbirke dokumenata koje se odnose na četnički pokret, kao i materijale iz dosijea Mihailovića.

U dopisu se navodi da je tadašnja Služba državne bezbjednsoti SR Srbije predala u julu 1982. godine Vrhovnom vojnom sudu dokumentaciju sa suđenja generalu Dragoljubu Mihailoviću 1946. godine.

"U dosadašnjoj, detaljnoj provjeri Agencija je ustanovila da u svojim dokumentacionim fondovima ne raspolaže bilo kakvim podatkom, informacijom, dokumentom, u bilo kojoj formi koji bi ukazali na mesto gde je pokopan Mihailović", navodi se u dopisu.

List navodi da u BIA-i ne objašnjavaju da li su Služba državne bezbjednosti (SDB) i OZNA, čiji su nasljednik, ikada imale u posjedu zapisnik sa izvršenja sudske presude, koji bi morao da bude priložen uz sudsku presudu, i ukazao na mjesto egzekucije.

Nema objašnjenja ni kako je, pod kojim uslovima i kada dokumentacija sa suđenja generalu Kraljevske Vojske Jugoslavije dospjela u njihove ruke, navodi list.