Regija
0

Srbija ne dopušta promatranje izbora predstavnicima SAD-a i Britanije

FENA
Predstavnici veleposlanstava SAD-a i Velike Britanije u Srbiji neće moći promatrati predstojeće izbore za srbijanskog predsjednika 20. siječnja, odlučila je u petak Republička izborna komisija (RIK).

Na višesatnoj sjednici koja je završena u petak nakon ponoći, usprkos ranijem pozitivnom mišljenju vlade Srbije da se predstavnicima britanskog i američkog veleposlanstva omogući promatranje izbora, nakon burne rasprave odluka o odbijanju donesena je zahvaljujući glasovima predstavnika Demokratske stranke Srbije (DSS) premijera Vojislava Koštunice i Socijalističke partije Srbije (SPS) u RIK-u, kao i protivljenju predstavnika Srpske radikalne stranke (SRS) koji se, usprkos sudjelovanju u raspravi, na kraju nisu izjašnjavali o toj odluci.

Za odluku da predstavnicima tih veleposlanstava bude dopušteno promatranje izbora glasovali su predstavnici Demokratske stranke Borisa Tadića, G17 Plus Mlađana Dinkića, Liberalno demokratske partije Čedomira Jovanovića i Mađarske koalicije, njih 12 od 26 prisutnih članova RIK-a.

RIK je odobrio promatranje izbora skupini od 26 promatrača Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS) i Zajednici neovisnih država, dok je još upitno hoće li pozitivan odgovor dobiti promatrači iz Slovačke, s obzirom da je zahtjev veleposlanstva te zemlje stigao prekasno, te će konačna odluka ovisiti o pozitivnom mišljenju vlade Srbije.

Na sjednici RIK-a potrebnu većinu (14 od 26 glasova) nije dobio niti prijedlog da se o svim odlukama izrade pismeni otpravci, te je predsjednica RIK-a Sonja Brkić, ocijenivši da se to tijelo "nalazi u situaciji u kojoj donosi besmislene odluke", prekinula sjednicu i zakazala novu za petak poslijepodne, ali se ne zna da li će doći do nove rasprave o dopuštenju američkim i britanskim predstavnicima za promatranje izbora.

Predsjednički izbori u Srbiji održat će se 20. siječnja, a oko 6,5 milijuna birača u Srbiji moći će se opredijeliti između devet kandidata.