Andreas Gross
0

Srbija još treba raditi na razvoju demokratije i ljudskih prava

FENA
Srbija je napravila iskorak, ali treba još raditi na razvoju demokracije i poštivanju ljudskih prava, rekao je, kako u srijedu prenose srbijanski elektronički mediji, na kraju dvodnevnog posjeta Beogradu izvjestitelj promatračke misije Parlamentarne skupštine Vijeća Europe Andreas Gross.

Gross je izjavio kako se stječe dojam da je nova vlast unijela nov duh i pozitivne momente u političku sferu života, ali još uvijek mnogo toga ovisi o unaprjeđenju gospodarskog razvoja i zato je veoma važna potpora Europe Srbiji.

On je ocijenio da je bojkot parlamenta od strane srbijanske oporbe najgrublji način izražavanja prosvjeda te se zauzeo za utvrđivanje jasnih pravila rada parlamenta i kanaliziranje nezadovoljstva.

Tijekom boravka u Beogradu izvjestitelji Vijeća Europe razgovarali su s predstavnicima triju oporbenih parlamentarnih stranaka, koji su im izrazili nezadovoljstvo stupnjem razvoja demokracije u Srbiji.

Gros je u razgovoru sa zastupnicima više stranaka naglasio i da većina mora dopustiti manjini iskazivanje svoga stajališta, što je u duhu demokracije i parlamentarizma, ali i da je neophodno povećanje učinkovitosti rada srpskog parlamenta. Izrazio je spremnost na pružanje sve potrebne pomoći u pripremi novog skupštinskog poslovnika, po ugledu na rad parlamenata drugih država.

Srbija mora sama sebi pomoći da bi joj drugi pomogli, kazao je Gross istaknuvši kako se moraju unaprijediti 'pravila igre' u parlamentu jer se ne bi smjeli dopuštati pokušaji manjine da opstruira rad parlamenta.

Izvjestitelji PS Vijeća Europe posjetili su Beograd kako bi se upoznali s ispunjavanjem obveza u razvoju demokracije i ljudskih prava koje je Srbija preuzela članstvom u Vijeću Europe, radi dovršetka izvješća za jesensko zasjedanje koje će se održati od 29. rujna do 3. listopada.