Boris Tadić
0

"Srbija je izbjegla bankrot"

SRNA
Boris Tadić (Foto: AP)
Boris Tadić (Foto: AP)
Predsjednik Srbije i Demokratske stranke (DS) Boris Tadić izjavio je danas da je u Srbiji spriječen bankrot države i održana politička stabilnost, te apelovao na Vladu i sindikate da pokažu odgovornost i povedu socijalni dijalog.

"Puki zahtevi za povećanje plata i lakšim uslovima za odlazak u penziju ne vode našu ekonomiju ka progresu", rekao je Tadić na sjednici Glavnog odbora DS-a u Beogradu, te pozvao i opozicione stranke da u periodu krize pokažu odgovornost i ne izlaze u javnost sa nerealnim očekivanjima.

On je rekao da će odmah poslije Skupštine DS-a, odnosno Nove godine početi ocjenjivanje rada Vlade, jer u 2011. godini, kako je naveo, mora biti završeno započeto i ispunjena predizborna obećanja.

"Srbija u 2011. godini mora završiti reformu pravosuđa, doneti zakon o restituciji koji neće narušiti finansijski sistem, kao i zakon o finansiranju političkih stranaka, kojim će se borba protiv korupcije podići na najviši nivo", rekao je Tadić.

On je dodao da sljedeće godine treba donijeti zakon o sportu, koji će odvojiti kriminal od sporta, i u najširem smislu podstaći razvoj školskog sporta, kao i izmjeniti Zakon o izboru narodnih poslanika.

"Političko načelo DS-a jeste da mandat poslanika mora biti slobodan, uz obezbeđenje da ne bude predmet zloupotrebe. Branimo pravo poslanika i odbornika na slobodno mišljenje", istakao je Tadić.

Na današnjoj sjednici trebalo bi da bude donesen Pravilnik kojim će detaljno biti regulisan stranački izborni proces, od uslova kandidature za sve stranačke organe, do broja delegata koji će ih birati tajnim glasanjem.
Skupština DS-a 18. decembra treba da izabere i stalne članove Predsjedništva i Glavnog odbora stranke, kao i Statutarnu komisiju i Nadzorni odbor.