Regija
0

Srbija i Hrvatska potpisale Protokol o pograničnim stražama

FENA
Foto: Feđa Krvavac, Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac, Klix.ba
Glavni ravnatelj hrvatske policije Vlado Dominić i direktor policije Republike Srbije Milorad Veljović potpisali su u Batrovcima Protokol o provođenju mješovitih straža uz zajedničku državnu granicu, utemeljen na odredbama sporazuma o policijskoj saradnji, saopćio je hrvatski MUP.

Ističu da je potpisivanje protokola odraz dosadašnje uspješne saradnje graničnih policija dvije zemlje u postupanju uz zajedničku državnu granicu.

"Uspostava i dvogodišnji rad zajedničke kontaktne službe na graničnim prijelazima Bajakovo-Batrovci, znatno je doprinijela povoljnijem stanju sigurnosti i razmjeni informacija između dvije policije", izjavio je Dominić.

Dodao je da će provođenje protokola i kod građana sa obje strane granice povećati osjećaj sigurnosti i povjerenja u policiju. "Važnost navedenog čina treba sagledati i u kontekstu skorašnjeg ulaska Republike Hrvatske u punopravno članstvo zemalja Evropske unije i preuzimanja nadzora vanjskih granica Evropske unije", utvrdio je Dominić.

U MUP-u RH ističu i da je ravnatelj policije prilikom posjete Srbiji najavio da će srbijanski policajci i ove godine, drugi put zaredom, sudjelovati u akciji "Sigurna turistička sezona".

Riječ je o projektu koji se provodi od 2006. kada je počela saradnja hrvatske policije sa policijama drugih evropskih država čiji su turisti najbrojniji gosti na Jadranu. Strani policajci od početka jula do kraja avgusta u odori i bez oružja rade u zajedničkim stražama sa hrvatskim kontakt-policajcima, a cilj projekta je povećanje sigurnostiturista u Hrvatskoj.