Rasim Ljajić
0

Srbija dobila podršku za okončanje saradnje s Hagom

FENA
Predsjednik Nacionalnog savjeta za saradnju s Haškim tribunalom Rasim Ljajić izjavio je sinoć, poslije razgovora s američkim ambasadorom za ratne zločine Clintom Williamsonom u Washingtonu, da je Srbija prvi put dobila priznanje i apsolutnu podršku za ono što čini na okončanju saradnje sa Haškim tribunalom.

"Američka administracija više nema razloga da sumnja u namjere da Srbija želi da što prije okonča saradnju s Tribunalom", rekao je on u telefonskoj izjavi Tanjugu.

Ljajić, koji je i član Akcionog tima za lociranje i hapšenje haških bjegunaca Ratka Mladića i Gorana Hadžića, kazao je da mu se čini da je Srbija prvi put ne samo dobila priznanje nego i apsolutnu podršku u onome što čini i što je do sada činila na saradnji s Tribunalom.

Ljajić, koji je u Washingtonu boravio na prvom "molitvenom doručku" od nedavnog izbora Baracka Obame za predsjednika Sjedinjenih Američkih Država, rekao je da je pozvao Williamsona da posjeti Beograd i uvjeri se da nije riječ samo o pokazivanju političke spremnosti, već o istinskoj volji Srbije da se "haška priča završi".

"U razgovoru je bilo riječi i o trgovini ljudskim organima i zločinima koji su počinjeni nad srpskim i nealbanskim stanovništvom na Kosovu", naveo je Ljajić, kome ovo nije bio prvi put da bude gost na "molitvenom doručku" koji Bijela kuća tradicionalno priređuje svakog prvog četvrtka u februaru.

On je kazao da je ambasador Williamson obećao da će američka administracija podržati Srbiju u nastojanjima ka okončanju saradnje.

Ljajić je imao niz susreta s drugim predstavnicima američke administracije, Kongresa, Senata, u State Departmentu, kao i sa predstavnicima Vijeća sigurnosti UN-a.