Regija
3

Srbija: Do sada potvrđeno 11 kandidata za predsjednika

FENA
Boris Tadić
Boris Tadić
Rok za podnošenje kandidature na izborima za srbijanskog predsjednika istekao je u nedjelju u ponoć, a srbijanska Republička izborna komisija (RIK) do sada je potvrdila 11 od 12 podnesenih kandidatura.

Kao predsjednički kandidati za sada su potvrđeni predsjednik Demokratske stranke i donedavni predsjednik Srbije Boris Tadić, kao i predsjednik vodeće opozicione Srpske napredne stranke Tomislav Nikolić.

Kandidati su i predsjednik Liberalno demokratske partije Čedomir Jovanović, predsjednik Socijalističke partije Srbije i aktuelni ministar unutarnjih poslova Ivica Dačić, dok je kandidat Ujedinjenih regiona Srbije sadašnji ministar zdravstva Zoran Stanković.

Među kandidatima su i predsjednik Demokratske stranke Srbije i bivši srbijanski premijer Vojislav Koštunica, supruga predsjednika Srpske radikalne stranke i haaškog optuženika Vojislava Šešelja, Jadranka Šešelj, predsjednik Saveza vojvođanskih Mađara Ištvan Pastor, kao i predsjednik Pokreta radnika i seljaka Zoran Dragišić.

Predsjedničke kandidature potvrđene su i za glavnog muftiju Islamske zajednice u Srbiji Muamera Zukorlića i za kandidata pokreta ''Dveri'' Vladana Glišića, dok je kandidatura Danice Grujičić, kao kandidata Socijaldemokratskog saveza, podnesena u nedjelju kasno navečer i očekuje se da o tome bude odlučeno tokom dana.

Izbori za predsjednika Srbije zakazani su za 6. maja, kada se održavaju i parlamentarni, pokrajinski i lokalni izbori.

Za podnošenje predsjedničke kandidature potrebno je predati najmanje 10 hiljada u sudu ovjerenih potpisa birača.