Vuk Jeremić
0

Srbija će nastaviti saradnju s Haagom zbog Evrope

FENA
Mada u Srbiji postoji sumnja u rad Haškog tribunala, vlada u Beogradu nastavit će saradnju s tim sudom da bi osigurala evropsku budućnost ne samo zemlji nego i cijelom Balkanu, rekao je za BBC srpski ministar vanjskih poslova Vuk Jeremić.

"U Srbiji vlada duboka sumnja u Haški tribunal, a razlog za to je jedan broj nedavnih slučajeva koji se tiču nekih značajnih nesrba. Ovo je trenutno veoma delikatno pitanje u Srbiji...ali srpska vlada posle izbora ima podršku srpskog naroda da povede zemlju ka evropskoj budućnosti, a zatim i cio Balkan ka evropskim integracijama“, rekao je ministar Jeremić za britansku medijsku kuću.

Komentirajući hapšenje i izručenje Haagu bivšeg lidera bosanskih Srba Radovana Karadžića, Jeremić je rekao da treba „gledati u budućnost“ i otvoreno se suočiti s pitanjima prošlosti“.

"Moramo da gledamo u budućnost - puna saradnja s Haškim tribunalom je dio procesa našeg priključenja Evropskoj uniji, a to nije samo proces priključenja Srbije EU, već i proces priključenja cijelog Balkana. Moramo da idemo dalje, moramo da se suočimo s pitanjima prošlosti na otvoreni način. To može biti teško i emotivno, ali to je put naprijed", dodao je Jeremić.

Šef srpske diplomatije rekao je i da će srpska vlada igrati svoju prirodnu ulogu kada je riječ o saradnji s Haagom.

"Kada je riječ o vladavini zakona i procedurama, srpska vlada igraće svoju prirodnu ulogu, u skladu sa zakonom. Sarađivat ćemo sa tužilaštvom, također ćemo sarađivati s odbranom, što je u skladu sa statutom Haškog tribunala, naglasio je Jeremić za BBC World.

"Statut Haškog tribunala nalaže svim zemljama sa sarađuju s njegovim tužilaštvom i odbranom, a to je upravo ono što i mi namjeravamo da uradimo. Namjeravamo da budemo ne toliko politični koliko da se držimo zakona, što je više moguće", kazao je srpski ministar.

Jeremić je dodao da je srpska vlada posvećena saradnji s Haškim tribunalom, kao i da je Beograd na tom polju postigao veliki uspjeh, uhapsivši više od 40 optuženika.

"Ostala su još dvojica. Nastavit ćemo da idemo tim putem, koji je i put ka Evropskoj uniji", zaključio je Jeremić.