Regija
7

FOTO / Sramotno: Grafiti mržnje ispisani na obnovljenom turbetu u Beogradu

Klix.ba
U centru Beograda, na nedavno obnovljenom turbetu Šejh Mustafe ispisani su grafiti mržnje prema muslimanima.
Foto: Beta/Miloš Miškov
Foto: Beta/Miloš Miškov

Na nedavno obnovljenom turbetu Šejh Mustafe crnim sprejom na ćirilici ispisano je: "Nek u paklu gore", uz psovke i vrijeđanje Kur'ana, svete knjige muslimana te Allaha.

Drugi grafit takođe je ispisan crnom bojom, ali je na latinici i piše: "Je l' ovo Bin Ladenov sanduk unutra".

Nije poznato kada su poruke napisane, objavio je Mondo.rs.

Foto: Beta/Miloš Miškov
Foto: Beta/Miloš Miškov
Ovo je drugi incident za samo nekoliko dana zabilježen na historijskom objektu. Vandali su prije nekoliko dana razbili prozor na turbetu i unutra ubacivali ispijene flaše, konzerve i smeće.

Ministar zadužen za održivi razvoj nedovoljno razvijenih područja Srbije, Sulejman Ugljanin kazao je da je skrnavljenje bilo historijskog, vjerskog ili kulturnog spomenika, vandalski i necivilizovan čin.

"Vjerovatno da počinioci nisu ni sami svjesni toga zbog poremećenog sistema vrijednosti. Ovakvi postupci mogu samo da Srbiji odmognu na putu ka Evropskoj uniji i da kod dijela stanovništva unesu nemir i nesigurnost", rekao je Ugljanin za agenciju Beta.

"Očekujem da će i moje kolege u Vladi također osuditi ovaj vandalizam, a od nadležnih organa očekujem da što prije pronađu krivce i primjereno ih kazne", naveo je Ugljanin.

Foto: Beta/Miloš Miškov
Foto: Beta/Miloš Miškov

Turbe u Beogradu, koje je duže od tri vijeka simbol zajedničke kulture Srbije i Turske, otvorili su 4. oktobra ministar bez portfelja zadužen za održivi razvoj nedovoljno razvijenih područja Sulejman Ugljanin i potpredsjednik turske vlade Bekir Bozdag.

Turbe je podigao kajmakam Husnu Efendija.