Epilog izgreda
0

VIDEO / Split: Privedeno 137 osoba, od toga 25 maloljetnika

FENA
Policija je privela 137 osoba, od kojih 25 maloljetnika, koji su izazivali izgrede na prvom splitskom Gay prideu, a povrijeđeno je osam osoba, rečeno je na vanrednoj konferenciji za novinare splitsko-dalmatinske Policijske uprave (PU).

Čelnici PU ocijenili su da je policija dobro odradila posao, upozorivši da je u postupanjima morala biti iznimno oprezna jer su se među demonstrantima protiv parade bile i žene s djecom, starci, ali i mnogobrojni stranci od kojih su neki samovoljno ušli u povorku.

"Reagovali smo na sve povike i vrijeđanja, te smo osigurali trasu kolone i planiranu zonu za gay pride. Uhapsili smo i osobu koja je na dnu Marmontove ulice  bacila topovski udar od kojega je povrijeđen jedan naš kolega. Ovaj skup smo doveli do kraja zahvaljujući dobrom radu policije. U sljedećim danima ćemo pregledati snimke s kamera i procesuirati sve koji su činili izgrede", kazao je načelnik Sektora policije Slobodan Marendić.

Po policijskoj procjeni na Rivi je bilo 150 sudionika povorke, dok je okolo bilo 10.000 ljudi od kojih je 8.000 bilo protivnika prvog gay pridea.

"Grupu od 50 građana koja se u jednom trenutku okupila pred Lučkom kapetanijom nakon što su počeli vrijeđati sudionike skupa smo rastjerali. Sve vrijeme je situaciju nadzirao helikopter i naše službeno plovilo. Zadovoljni smo kako smo odradili posao", rekao je, uz ostalo, načelnik PU splitsko-dalmatinske Ivica Tolušić.

Tokom gay pridea, koji je održan od 14 do 16:30 sati u središtu grada, povrijeđeno je osam osoba među kojima su bili novinari, policajci i jedan izgrednik koji je zadobio povrede prilikom policijskog postupanja, a zbog čega će se provesti istraga, izvijestila je policija.

Policija je pred novinare iznijela predmete koje su koristili protivnici parade - kamenje, gas masku, cipelu, boju za ispisivanje grafita i bengalku, a u gađanju povorke na raspolaganju su im bili i paradajzi. 

Nakon završetka parade policija je 80 pripadnika gay pridea ličnim policijskim vozilima prevezla do autobusa kojima su otišli svojim kućama.