Regija
0

Solana u Ljubljani poziva na smirivanje na Kosovu

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Povjerenik Europske unije za vanjsku politiku i sigurnost Javier Solana izrazio je u ponedjeljak u Ljubljani zabrinutost izgredima u Kosovskoj Mitrovici, odnosno sukobima između međunarodnih snaga i srpskih demonstranata nakon što su međunarodne snage ponovno uspostavile nadzor nad zgradom tamošnjeg suda. "Nasilje ne vodi nikamo", rekao je Solana nakon susreta sa slovenskim predsjednikom Danilom Tuerkom. Solana je u Sloveniju doputovao na dvodnevnu konferenciju predsjednika vanjskopolitičkih odbora Europskog parlamenta, parlamenata država članica EU-a i država kandidatkinja (COFACC).

Na dvodnevnoj konferenciji će iza zatvorenih vrata među ostalim biti riječi i o stanju na Kosovu. Uz Solanu, u radu skupa sudjeluju i visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Miroslav Lajčak, predstavnik Europske komisije u Makedoniji Erwan Foure, te predstavnici Svjetske banke.

U izjavi nakon susreta sa slovenskim predsjednikom Solana je pozvao na smirivanje prilika, te dodao da se ništa nije promijenilo u pogledu vremenskog rasporeda za raspoređivanje članova EU-ove misije Eulex na Kosovo s kojim su se, kako je dodao, složile sve zemlje članice koje sudjeluju u misiji. Solana je izrazio nadu da se nasilje sa sjevera Kosova neće proširiti na ostale njegove dijelove.

Slovenski predsjednik Danilo Tuerk izrazio je zabrinutost nasiljem na Kosovu, dodavši da se nada da će prevladati razum.