Regija
0

Snijeg i dalje otežava saobraćaj u Srbiji

SRNA
Foto: Blic.rs
Foto: Blic.rs
Na području Srbije saobraćaj se i danas odvija otežano zbog obilnih snježnih padavina, koje su u protekla 24 sata zahvatile cijelu zemlju.

Osam osoba, koje su bile zarobljene u dva kombija između dvije lavine na magistralnom putu Prijepolje - Bijelo Polje, kod mosta preko Lima u Točilovu, noćas je evakuisano. Snijeg od jutros provejava na cijelom području Srbije, a juče je proglašeno vanredno stanje u 27 opština.

U Beogradu je jutros izmjereno minus 10 stepeni Celzijusovih. Saobraćaj je, za razliku od prethodnog dana kada je bio u kolapsu, uglavnom normalizovan, a u raščišćavanju snijega od sinoć pomažu i pripadnici Vojske Srbije, garnizona Beograd. 

Auto-moto savez Srbije saopštio je da su poslije maksimalnih napora i intenzivnih intervencija putara, autoputevi i glavni magistralni putevi u Srbiji prohodni, ali je saobraćaj nešto usporeniji, jer i dalje mjestimično ima snijega u raskvašenom stanju.

Pojedini regionalni putevi zbog visokih snježnih nanosa u regionima Novog Pazara i Sjenice su neprohodni, dok se na nekim dionicama saobraćaj odvija samo jednom trakom. Na svim prilaznim putevima zimskim turističkim centrima i dalje je veoma otežano, jer pored snijega i jakog mraza vjetar dodatno pravi problem i stvara snježne nanose.

Načelnik Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije Predrag Marić izjavio je juče da se razmatra mogućnost proglašenja vanrednog stanja na teritoriji cijele države.

Vlada je ranije sapštila da je izdvojila 69,2 miliona dinara ili oko 690.000 evra za otklanjanje posljedica elementarnih nepogoda i odlučila je da bespovratno uputi gorivo u 29 najugroženijih opština i gradove Kraljevo i Novi Pazar, radi raščišćavanja zavijanih puteva.
Hitno će biti upućeno 332.500 litara dizel goriva D-2, 7.000 litara bezolovnog benzina i 5.000 kilograma ulja za loženje.

Ministar prosvjete i nauke Srbije Žarko Obradović preporučio je lokalnim samoupravama da obustave rad u predškolskim ustanovama, osnovnim i srednjim školama od ponedjeljka, 6. februara, do petka, 10. februara.