Regija
0

Smjenu direktora RTS-a traži 16 nevladinih organizacija

FENA
Nevladine organizacije za zaštitu ljudskih prava zatražile su u utorak od Upravnog odbora Radio-televizije Srbije da hitno smijeni generalnog direktora te medijske kuće Aleksandra Tijanića zbog "nasilničkog ponašanja i zloupotrebe Javnog servisa za napade na političke neistomišljenike".

U saopćenju koje je potpisalo 16 nevladinih organizacija za ljudska prava navedeno je da je Tijanićevo "siledžijsko ponašanje postalo dijelom njegovih dnevnih aktivnosti", prenijele su agencije.

Ocijenjeno je da Tijanić "zloupotrebljava instituciju Javnog servisa koju finansiraju građani" i da je od te medijske kuće napravio "partijski bilten i vjernog poslušnika premijera Vojislava Koštunice koji se vrlo često koristi i kao privatno sredstvo obračuna sa svima što ne dijele političke stavove direktora i njegovih poslodavaca".

Među potpisnicima zahtjeva za smjenu Tijanića su ogranizacije Inicijativa mladih za ljudska prava, Građanska inicijativa, Urban in, Fond za humanitarno pravo, JUKOM, Švedski helsinški odbor za ljudska prava, Organizacija za lezbijska ljudska prava, Gay Street alijansa, Žene u crnom i druge.