Regija
3

Slučaj Perković: Odbijena nagodba koju nudi Njemačka

SRNA
Josip Perković
Josip Perković
Anto Nobilo, advokat nekadašnjeg agenta Udbe Josipa Perkovića koga njemačko pravosuđe tereti da je učestvovao u organizovanju ubistva hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića u Njemačkoj 1983. godine, rekao je da mu je njemački državni tužilac ponudio nagodbu i tri godine zatvora za Perkovića ako prizna krivicu.

"Odbili smo svaku nagodbu koja implicira priznanje ovakvog nedjela jer Josip Perković nije učestvovao u ubistvu Đurekovića", istakao je Nobilo. Županijski sud u Zagrebu jučer je prihvatio Nobilovu žalbu i pustio Perkovića iz istražnog zatvora.

Prvostepena odluka o izručenju očekuje se najkasnije do četvrtka, 9. januara. Na ovu odluku Perković ima pravo žalbe, a Nobilo je već najavio da će se, u slučaju izručenja, žaliti svim nadležnim sudskim instancama.

Perkovićev nekadašnji šef iz jugoslovenske Službe državne bezbjednosti Zdravko Mustač, koji je također uhapšen, još je u Remetincu. O njegovom izlasku iz pritvora bit će odlučivano u utorak, 7. januara, a dan poslije o izručenju.

Mustačev advokat Tomislav Antolin potvrdio je da je njegov branjenik bio u bolnici zbog zdravstvene intervencije dogovorene za 3. januar, što je već obavljeno i Mustač se vratio u Remetinec da bi tamo sačekao odluku o žalbi protiv rješenja o određivanju istražnog zatvora.

Perković i Mustač uhapšeni su 1. januara na osnovu Evropskog naloga za hapšenje.