Regija
2

Slovenija: Suzavcem na demonstrante

SRNA
Foto: AFP
Foto: AFP
Slovenska policija upotrijebila je večeras suzavac protiv demonstranata u centru Ljubljane.

Incident se dogodio ispred zgrade parlamenta kada je grupa maskiranih učesnika protesta pokušala da sruši zaštitnu ogradu. Policija ih je rastjerala i pri tome ispalila suzavac.

Situacija se potom smirila, a onda je manja grupa nastavila da gura ogradu, pa je policija uhapsila jednog izgrednika, prenose slovenački mediji.

Na "Trećem opšteslovenskom ustanku" okupilo se 20.000 ljudi, koji su zatražili ostavke vodećih političara, među kojima premijera Janeza Janše, gradonačelnika Ljubljane Zorana Jankovića i poslanika slovenskog parlamenta.

Demonstranti su posebno negodovali zbog Janšine tvrdnje da iza protesta posljednjih mjeseci stoji stara ljevičarka elita, koja želi da sruši njegovu vladu i da se treba suprotstaviti "ljevičarskom fašizmu".

Janša je to poručio svojim pristalicama, koje su se takođe okupile u Ljubljani, u video poruci iz Brisela, gdje učestvuje na samitu lidera EU. Oko 12.000 Janšinih pristalica uputilo je podršku njegovoj vladi sa skupa u centru slovenačke prijestonice.

Taj skup je završen mirno, a Janša je poručio da nije uvijek rješenje izlazak na ulicu, ali da su, sada, njegove pristalice bile primorane na to.

Učesnici "Trećeg opšteslovenskog ustanka" nosili su transparente "Niko nas ne predstavlja, parlament nećemo, ulicu ne damo", "Znanje je moć", "Radnici svih zemalja, ujedinimo se", "Došlo je vrijeme kada rodoljub mora braniti svoju domovinu".

Nad gradom je tokom protesta letio policijski helikopter.

Prvi sveslovenački ustanak je održan u drugoj polovini decembra 2012, a drugi januara ove godine.